Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka (CROSBI ID 345140)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kljajić, Andrea Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Kljajić, Andrea

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka

Cilj rada bio je pripraviti i ispitati probiotički napitak od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka. U tu svrhu, sojino mlijeko i mješavina kravljeg i sojinog mlijeka fermentirani su ABT-2 kulturom (Lactobacillus acidophillus, Bifidobacterium lactis Bb-12, Streptococcus thermophilus). Tijekom fermentacije u svim uzorcima određivani su titracijska kiselost i pH vrijednost. Svi priređeni uzorci ocijenjeni su senzorski. Dobiveni rezultati sugeriraju da se mliječno kisele bakterije teže adaptiraju na rast u sojinom mlijeku, ali nakon određenog vremena sojino mlijeko fermentiralo je vrlo dobro. Gotovi proizvodi s visokim udjelima sojinog mlijeka imali su optimalne vrijednosti mjerenih fizikalno kemijskih pokazatelja, koja nisu znatno odstupala od vrijednosti u kravljem mlijeku. Senzorski su proizvodi s visokim udjelima sojinog mlijeka vrlo dobro ocijenjeni. Posebno visoke ocjene bile su za teksturu i izgled površine fermentiranih proizvoda od sojinog mlijeka, te mješavine sojinog i kravljeg mlijeka.

sojino mlijeko; kravlje mlijeko; ABT kultura; mliječno kisela fermentacija; senzorska ocjena

nije evidentirano

engleski

Production of probiotic fermented beverage from soy and cow milk mixture

nije evidentirano

soy milk; cow milk; ABT culture; lactic acid fermentation; sensory evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

16.12.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija