Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka (CROSBI ID 345140)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kljajić, Andrea
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka
Cilj rada bio je pripraviti i ispitati probiotički napitak od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka. U tu svrhu, sojino mlijeko i mješavina kravljeg i sojinog mlijeka fermentirani su ABT-2 kulturom (Lactobacillus acidophillus, Bifidobacterium lactis Bb-12, Streptococcus thermophilus). Tijekom fermentacije u svim uzorcima određivani su titracijska kiselost i pH vrijednost. Svi priređeni uzorci ocijenjeni su senzorski. Dobiveni rezultati sugeriraju da se mliječno kisele bakterije teže adaptiraju na rast u sojinom mlijeku, ali nakon određenog vremena sojino mlijeko fermentiralo je vrlo dobro. Gotovi proizvodi s visokim udjelima sojinog mlijeka imali su optimalne vrijednosti mjerenih fizikalno kemijskih pokazatelja, koja nisu znatno odstupala od vrijednosti u kravljem mlijeku. Senzorski su proizvodi s visokim udjelima sojinog mlijeka vrlo dobro ocijenjeni. Posebno visoke ocjene bile su za teksturu i izgled površine fermentiranih proizvoda od sojinog mlijeka, te mješavine sojinog i kravljeg mlijeka.
sojino mlijeko; kravlje mlijeko; ABT kultura; mliječno kisela fermentacija; senzorska ocjena
nije evidentirano
engleski
Production of probiotic fermented beverage from soy and cow milk mixture
nije evidentirano
soy milk; cow milk; ABT culture; lactic acid fermentation; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
16.12.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek