Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka (CROSBI ID 345145)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kričković, Goran Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Kričković, Goran

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka

U radu je određivan udio minerala kalcija, magnezija, cinka, te toksičnog elementa kadmija u fermentiranim mliječnim proizvodima od kravljeg i kozjeg mlijeka. Cilj rada bio je usporediti udjele minerala u fermentiranim mliječnim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka. Također su ispitivani tijekovi fermentacija kozjeg i kravljeg mlijeka odabranim sojevima mliječno kiselih bakterija. Za fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka korišteni su sljedeći starteri: jogurtna kultura (termofilna), ABT-2 kultura (mješovita probiotička), monokultura Bifidobacterium longum Bb-46 (probiotička), monokultura Lactobacillus plantarum (probiotička), monokultura Lactococcus dyacetilactis (mezofilna) i CH-N19 kultura (mješovita mezofilna). Rezultati rada pokazali su da priređeni fermentirani mliječni proizvodi imaju veći udio ispitivanih minerala u usporedbi s tekućim kozjim i kravljim mlijekom. Fermentirani mliječni proizvodi od kozjeg mlijeka imali su značajno veći udio cinka i magnezija u usporedbi s fermentiranim mliječnim proizvodima od kravljeg mlijeka. Udio kadmija u svim ispitivanim uzorcima bio daleko ispod dozvoljenih udjela. Rezultati analiza tijekom fermentacije pokazali su da je fermentacija kozjeg mlijeka tekla brže nego kravljeg mlijeka, bez obzira koji je starter korišten za fermentaciju.

kozje i kravlje mlijeko; fermentirani mliječni napici; kalcij; magnezij; cink; kadmij

nije evidentirano

engleski

Determination of calcium content in fermented dairy beverages from goat and cow milk

nije evidentirano

goat and cow milk; fermented dairy products; calcium; magnesium; zinc; cadmium

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

16.12.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija