Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka (CROSBI ID 345145)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kričković, Goran
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka
U radu je određivan udio minerala kalcija, magnezija, cinka, te toksičnog elementa kadmija u fermentiranim mliječnim proizvodima od kravljeg i kozjeg mlijeka. Cilj rada bio je usporediti udjele minerala u fermentiranim mliječnim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka. Također su ispitivani tijekovi fermentacija kozjeg i kravljeg mlijeka odabranim sojevima mliječno kiselih bakterija. Za fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka korišteni su sljedeći starteri: jogurtna kultura (termofilna), ABT-2 kultura (mješovita probiotička), monokultura Bifidobacterium longum Bb-46 (probiotička), monokultura Lactobacillus plantarum (probiotička), monokultura Lactococcus dyacetilactis (mezofilna) i CH-N19 kultura (mješovita mezofilna). Rezultati rada pokazali su da priređeni fermentirani mliječni proizvodi imaju veći udio ispitivanih minerala u usporedbi s tekućim kozjim i kravljim mlijekom. Fermentirani mliječni proizvodi od kozjeg mlijeka imali su značajno veći udio cinka i magnezija u usporedbi s fermentiranim mliječnim proizvodima od kravljeg mlijeka. Udio kadmija u svim ispitivanim uzorcima bio daleko ispod dozvoljenih udjela. Rezultati analiza tijekom fermentacije pokazali su da je fermentacija kozjeg mlijeka tekla brže nego kravljeg mlijeka, bez obzira koji je starter korišten za fermentaciju.
kozje i kravlje mlijeko; fermentirani mliječni napici; kalcij; magnezij; cink; kadmij
nije evidentirano
engleski
Determination of calcium content in fermented dairy beverages from goat and cow milk
nije evidentirano
goat and cow milk; fermented dairy products; calcium; magnesium; zinc; cadmium
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
16.12.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek