Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka (CROSBI ID 345146)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kocevski, Dragana
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka i jogurta od kozjeg i kravljeg mlijeka prema patogenoj bakteriji Listeria monocytogenes. Fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka provedene su s probiotičkim komercijalnim starter kulturama ABT- 2 (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp., i Streptococcus thermophilus) i Bifidobacterium longum Bb- 46 te standardnom jogurtnom kulturom (YC- X11). Sve odabrane bakterijske starter kulture pokazale su brži rast u kozjem, nego u kravljem mlijeku, što je rezultiralo bržim porastom kiselosti, višim elektrokemijskim potencijalom i nižom pH vrijednošću fermentiranog kozjeg, u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Kozje mlijeko fermentirano jogurtnom kulturom najjače je inhibitorno djelovalo na L. monocytogenes. Kozje i kravlje mlijeko fermentirano Bifidobacterium longum Bb- 46 podjednako su inhibitorno djelovali na test bakteriju, dok je kravlje mlijeko fermentirano mješovitom ABT- 2 kulturom jače inhibiralo L. monocytogenes u usporedbi s kozjim mlijekom.
kozje mlijeko; kravlje mlijeko; jogurt; ABT kultura; Bifidobacterium longum Bb-46;
nije evidentirano
engleski
Determination of inhibitory effect of goat and cow fermented milk beverages on Listeria monocytogenes growth
nije evidentirano
goat milk; cow milk; yogurt; ABT culture; Bifidobacterium longum Bb-46; Listeria monocytogenes; inhibition of growth
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
16.12.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek