Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uvođenje u proizvodnju albuminskog sira u mljekari "Biz" (CROSBI ID 345154)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dujmić, Zoran Uvođenje u proizvodnju albuminskog sira u mljekari "Biz" / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2006

Podaci o odgovornosti

Dujmić, Zoran

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Uvođenje u proizvodnju albuminskog sira u mljekari "Biz"

U proizvodnji svježeg sira pokusno su primijenjena dva režima pasterizacije ( 75 i 85 °C ). Iz sirutke dobivene iz obje serije proizvodnje, zagrijavanjem na 90 °C dobio se vrlo sitan albuminsko-globulinski koagulum u obliku vrlo finog taloga. Koagulum je izdvojen nakon taloženja dekantiranjem i filtracijom, ali iz njega se nije mogao formirati sir, zbog ljepljivosti i sitnozrnate teksture taloga. U pokusnoj proizvodnji "Bučkog sira" pasterizacija mlijeka provedena je u tri režima ( 65, 75 i 85 °C ). Sirutka iz sva tri načina proizvodnje, nakon zagrijavanja na 90 °C dala je dobre prinose albuminskog sira. Pri temperaturi pasterizacije mlijeka od 75 °C, prinos primarnog proizvoda u proizvodnji svježeg sira se povećao za oko 92% u odnosu na standardnu proizvodnju a po kilogramu "Bučkog" sira dobiveno je oko 25 g albuminskog sira.

sirutka; albuminski sir; prinos; toplinska denaturacija proteina

nije evidentirano

engleski

Pilot production of albumin cheese in "Biz" miny diary

nije evidentirano

whey; albumin cheese; yield; heat denaturation of proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

11.07.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija