Određivanje kemijskih i električkih parametara u purećem mesu (CROSBI ID 345247)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radaković, Marko
Petrak, Tomislav
hrvatski
Određivanje kemijskih i električkih parametara u purećem mesu
Cilj rada je bio ispitati razlike mišićnog tkiva prsa i zabatka puretine kemijskim i električkim parametrima. Mjereni kemijski parametri: udio vode i masti. Električka mjerenja vršena su u frekvencijskom rasponu od 100 Hz do 1 MHz pomoću uređaja HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjerene rezistencija i reaktancija. Rezultati su pokazali da nema razlike u udjelu vode mišićnog tkiva prsa i zabataka, dok razlike postoje u ispitivanim uzorcima kod udjela masti. Ispitivanja izračunatih modula impedancije prsa i zabataka puretine u ovisnosti o izračunatom udjelu vode i masti pokazala su da postoji veza između ovih vrijednosti. Upoređivane su vrijednosti modula impedancije za vrijednost od 50 kHz. Povećanjem udjela vode modul impedancije pada, a povećanjem udjela masti modul impedancije raste.
puretina; kemijski parametri; bioelektrička impedancija
nije evidentirano
engleski
Determining chemical and electrical parameters in turkey meat
nije evidentirano
turkey; chemical parameters; bioelectrical impedance analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
07.12.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb