Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Značaj masnoća u prehrani (CROSBI ID 522071)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Delaš, Ivančica Značaj masnoća u prehrani // II Hrvatski kongres o debljini s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka. Zagreb: Hrvatsko društvo za debljinu ; Hrvatski liječnički zbor, 2006. str. 27-x

Podaci o odgovornosti

Delaš, Ivančica

hrvatski

Značaj masnoća u prehrani

Optimalna prehrana pretpostavlja unos hrane koja svojom količinom i sastavom zadovoljava potrebe organizma, ali ih ne premašuje. Nažalost, pretilost kao posljedica prekomjernog unošenja hrane poprimila je razmjere epidemije, a koronarne bolesti kao redoviti pratilac pretilosti predstavljaju najučestaliji uzrok smrti u razvijenom svijetu. Iako su se bezmasne dijete i dijete sa smanjenim udjelom masnoća pokazale učinkovite kod određenih tipova hiperlipidemija, razvijene ateroskleroze i povišenog krvnog tlaka, izostao je očekivani generalni učinak suzbijanja epidemije debljine. Naprotiv, pojačano konzumiranje ugljikohidrata kao energetske supstitucije za mast dodatno je povećalo učestalost pretilosti i određenih tipova hiperlipidemija. Preporuke zdravstvenih organizacija da se smanji udio masnoća u hrani dovela je kod velikog broja ljudi do pojave iracionalnog straha od masnoća i pretjeranog izbjegavanja masnoća uopće. Pri tome se zaboravlja činjenica da su neke komponente masti esencijalne za rast i razvoj ljudskog organizma. Pored niza promjena uzrokovanih nedostatkom esencijalnih masnih kiselina, linolne i linolenske, kao što su smanjena brzina rasta, dermatitis, lezije kože i gubitak kose, kao prateća pojava može se pojaviti hipo- ili avitaminoza vitamina topljivih u mastima, dakle vitamina A, D, E i K. Nadalje, sve se češće govori o značaju dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina, eikozapentaenske i dokozaheksaenske, naročito za razvoj centralnog živčanog sustava. Masnoće nisu, dakle, same po sebi dobre ili loše, važno je da njihov unos bude kvalitativno i kvantitativno uravnotežen.

Dijeta; esencijalne masne kiseline; kolesterol; masti

nije evidentirano

engleski

Nutritional importance of lipids

nije evidentirano

Diet; Esential fatty acids; Cholesterol; Fats

nije evidentirano

Podaci o prilogu

27-x.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

II Hrvatski kongres o debljini s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka

Zagreb: Hrvatsko društvo za debljinu ; Hrvatski liječnički zbor

Podaci o skupu

II Hrvatski kongres o debljini s međunarodnim sudjelovanjem

pozvano predavanje

07.04.2006-09.04.2006

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti