Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu cvjetaču (CROSBI ID 330228)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nedić, Nela
Piližota, Vlasta
hrvatski
Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu cvjetaču
Minimalno procesirano svježe izrezano voće i povrće predstavlja veliki i rastući segment prehrambene industrije. Kako svježe voće i povrće podliježe velikom broju negativnih promjena, nastoji ga se očuvati što je moguće duže. Upotreba klora za smanjenje mikrobne populacije nije uvijek učinkovita i može uzrokovati tvorbu kancerogenih spojeva s klorom. Kao zamjena za klor ovdje se koristio vodikov peroksid, a u svrhu sprječavanja enzimskog posmeđivanja korištena je askorbinska kiselina. Praćena je i promjena kemijskog sastava uzoraka cvjetače prije i poslije obrade otopinama vodikovog peroksida i askorbinske kiseline.
vodikov peroksid; askorbinska kiselina; cvjetača
nije evidentirano
engleski
Effectiveness of hydrogen peroxide and ascorbic acid to fresh-cut cauliflower
nije evidentirano
hydrogen peroxide; ascorbic acid; cauliflower
nije evidentirano
Podaci o izdanju
(5), 65
07.03.1997.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek