Utjecaj željeza(II) na oksidaciju nezasićenih masnih kiselina (CROSBI ID 345525)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marković, Marijana
Mihaljević, Branka
Matković-Čalogović, Dubravka
hrvatski
Utjecaj željeza(II) na oksidaciju nezasićenih masnih kiselina
U cilju pronalaženja optimalnih eksperimentalnih uvjeta za selektivno istraživanje faze propagacije lipidne peroksidacije, istraživana je peroksidacija nezasićenih masnih kiselina (LH) katalizirana ionima željeza(II) ; korišteni su modelni sustavi LH u kojima se ne odvija autooksidacija Fe2+ i time generiranje reaktivnih čestica kisika. U pronađenim uvjetima, oksidacija Fe2+ odvija se samo s početno stvorenim hidroperoksidima nezasićenih masnih kiselina (LOOH) stvarajući alkoksil- i peroksil- radikale, propagatore lipidne peroksidacije. Pokazano je da u modelnim sustavima LH priređenim u vodi i stabiliziranim s neionski površinskom aktivnom tvari, podložnost LH oksidaciji opada kako s povećanjem pH, tako i s povećanjem koncentracije površinski aktivne tvari. Pokazana je inverzna ovisnost podložnosti LH oksidaciji o veličini kapljica. U modelnim sustavima linolne kiseline (LiH) priređenim u optimalnim uvjetima, izmjeren je promjer kapljica (20 ± ; ; ; 5) nm. Također je pokazano, da su LH s više dvostrukih veza manje podložne oksidaciji od LH s manjim brojem dvostrukih veza. Proučavajući peroksidaciju LH pri višim koncentracijama Fe2+ (≥ 50 μ mol dm– 3), nađeno je da odabirom odgovarajuće koncentracije Fe2+ opisani modelni sustavi LH omogućavaju istraživanja faze propagacije, odnosno faze terminacije lipidne peroksidacije. Peroksidacija LH pratila se mjerenjem koncentracije LOOH feritiocijanatnom metodom, odnosno mjerenjem UV-dienske konjugacije, s posebnim osvrtom na razradu metoda u cilju postizanja kvantitativnosti u primjenjenim uvjetima.
željezo(II) ; peroksidacija lipida ; hidroperoksidi nezasićenih masnih kiselina ; oksidacija ; emulzija ; spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Influence of ferrous ion on the oxidation of unsaturated fatty acids
nije evidentirano
iron(II) ; lipid peroxidation ; hydroperoxides of unsaturated fatty acids ; oxidation ; emulsion ; spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
68
03.07.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb