Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Želatinizacija i likvefakcija kukuruznog škroba pomoću alfa-amilaze tijekom procesa ekstruzije (CROSBI ID 330272)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Ćurić, Duška Želatinizacija i likvefakcija kukuruznog škroba pomoću alfa-amilaze tijekom procesa ekstruzije / Karlović, Damir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 1995

Podaci o odgovornosti

Ćurić, Duška

Karlović, Damir

hrvatski

Želatinizacija i likvefakcija kukuruznog škroba pomoću alfa-amilaze tijekom procesa ekstruzije

Cilj ovog rada je bio ispitati mogućnosti proizvodnje maltodekstrina, glukoznog ekvivalenta DE većeg ili jednakog 10 iz nativnog kukuruznog škroba postupkom jednostepene, visokotemperaturne, Kratkotrajne ekstruzije u prisustvu termostabilne alfa amilaze Termamyl-120L. U prvom dijelu rada su prikazani rezultati istraživanja termomehaničke želatinizacije nativnog kukuruznog škroba u ekstruderu firme APV Baker, tip MPF 50:15. Promatran je utjecaj masenog udjela vode u ekstruderu (25-45%), temperature želatinizacije (110-190 stupnjeva C) i broja okretaja pužnica (100-200 o/min) na: topljivost ekstrudata (%), stupanj želatinizacije ekstrudata (%), alfa amilaznu probavljivost ekstrudiranog škroba "in vitro" i viskozitet ekstrudiranih škrobnih pasti (BJ). Pri stalnoj dobavi suhe tvari škroba u ekstruder, 20 kg/h i zadanoj konfiguraciji pužnica, duljine L=750 mm, moguće je pri temperaturi želatinizacije, 110 stupnjeva C, masenom udjelu vode u ekstruderu, 45% i broju okretaja pužnica, 200 o/min, proizvesti ekstrudat čija je topljiva suha tvar veća od 35% i koji pokazuje maksimalnu alfa amilaznu probavljivost "in vitro" (veće ili jednako 20).

Kukuruzni škrob; želatinizacija; likvefakcija; visokotemperaturna kratkotrajna ekstruzija; alfa-amilaza; maltodekstrini

nije evidentirano

engleski

Continuous gelatinization and liquefaction of raw corn starch with a thermostable alfa-amylase in a twin screw extruder

nije evidentirano

corn starch; gelatinization; liquefaction; high temperature short time extrusion; alfa-amylosys; maltodextrins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

202

01.01.1995.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano