Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova (CROSBI ID 345700)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sučić, Martina
Levaj, Branka
hrvatski
Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova
U radu je ispitan fizikalno-kemijski sastav jagoda sorata Miss, marmolada, Elsanta, Miranda, Madeleine, Diamante i Honeoye te su od njihovih kaša pripremljeni niskokalorični džemovi. Određeni su ukupni fenoli, neflavonoidi, flavonoidi i antocijani primjenom spektrofotometrijske metode u kašama i džemovima svih sorata jagoda. Antioksidativna aktivnost uzoraka određena je DPH metodom. Ispitivane sorte jagoda bitno su se razlikovale prema količini ukupnih fenola, a najviše su bili zastupljeni fenolni spojevi iz grupe neflavonoida. najveća količina antocijana određena je u sorti Madeleine, a najniža u sorti Elsanta nd. Udio ukupnih fenola u džemu smanjio se prosječno za 25%, a udio antocijana za 37%. Na temelju provedenih analiza utvrđeno je da svi ispitivani uzorci imaju izrazitu antioksidativnu aktivnost, koja je u kašama iznosila više od 88, a u džemovima više od 84%.
antioksidativna aktivnost; antocijani; jagode; neflavonoidi; ukupni fenoli
nije evidentirano
engleski
Antioxidative activity of different strawberry cultivars and the jams obtaind from them
nije evidentirano
antioxidative activity; anthocyanins; strawberries; non-flavonoid; total phenolics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
70
03.03.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb