Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova (CROSBI ID 345700)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sučić, Martina Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Sučić, Martina

Levaj, Branka

hrvatski

Antioksidativna aktivnost različitih sorata jagoda i odgovarajućih džemova

U radu je ispitan fizikalno-kemijski sastav jagoda sorata Miss, marmolada, Elsanta, Miranda, Madeleine, Diamante i Honeoye te su od njihovih kaša pripremljeni niskokalorični džemovi. Određeni su ukupni fenoli, neflavonoidi, flavonoidi i antocijani primjenom spektrofotometrijske metode u kašama i džemovima svih sorata jagoda. Antioksidativna aktivnost uzoraka određena je DPH metodom. Ispitivane sorte jagoda bitno su se razlikovale prema količini ukupnih fenola, a najviše su bili zastupljeni fenolni spojevi iz grupe neflavonoida. najveća količina antocijana određena je u sorti Madeleine, a najniža u sorti Elsanta nd. Udio ukupnih fenola u džemu smanjio se prosječno za 25%, a udio antocijana za 37%. Na temelju provedenih analiza utvrđeno je da svi ispitivani uzorci imaju izrazitu antioksidativnu aktivnost, koja je u kašama iznosila više od 88, a u džemovima više od 84%.

antioksidativna aktivnost; antocijani; jagode; neflavonoidi; ukupni fenoli

nije evidentirano

engleski

Antioxidative activity of different strawberry cultivars and the jams obtaind from them

nije evidentirano

antioxidative activity; anthocyanins; strawberries; non-flavonoid; total phenolics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

03.03.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija