Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u kašama i kašastim sokovima drijenka (Cornus mas L.) (CROSBI ID 345790)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prvčić, Silvija Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u kašama i kašastim sokovima drijenka (Cornus mas L.) / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Prvčić, Silvija

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u kašama i kašastim sokovima drijenka (Cornus mas L.)

Istraživanje je provedeno na plodovima dviju različitih sorata drijenka (“ D1” I “ D2” ) te na njihovim kašastim sokovima. U ovom radu određen je fizikalno-kemijski sastav te su određivani bioaktivni spojevi, ukupni te pojedinačni fenolni spojevi. Ukupni fenolni spojevi određivani su spektrofotometrijski, a pojedinačne fenolne kiseline i flavan-3-oli primjenom HPLC metode uz UV-PDA detekciju. Antioksidativni kapacitet, plodova i kašastih sokova drijenka, određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metoda. Ujedno je na uzorcima provedeno senzorsko određivanje primjenom kvantitativne deskriptivne analize. Obje sorte drijenka bogat su izvor fenolnih spojeva te prevladavaju fenolni spojevi iz skupine flavonoida. Iz skupine fenolnih kiselina u najvećoj koncentraciji određena je klorogenska kiselina, a u padajućem nizu slijede neindetificirani polifenol, kava kiselina, neoklorogenska kiselina, p-kumarinska kiselina, derivat hidroksicimetne kiseline te ferulinska kiselina. Značajnu skupinu fenolnih spojeva predstavlja skupina flavan-3-ola među kojima se ističu (+)-katehin i (-)-epikatehin. Najveće vrijednosti antioksidativnog kapaciteta određene su u kašama drijenka. Na temelju senzorske analize, kvantitativnom deskriptivnom metodom utvrđeno je da su sokovi drijenka dobrih senzorkih svojstava, a posebno sok s udjelom suhe tvari voća od 35 % u ukupnoj suhoj tvari gotovog proizvoda, koji je najbolje senzorski ocijenjen od strane ocjenjivača.

Cornus mas; drijenak; antioksidativni kapacitet; fenolni spojevi; HPLC metoda

nije evidentirano

engleski

Determination of polyphenols and antioxidant capacity in cornelian cherry fruits and nectars (Cornus mas L.)

nije evidentirano

Cornus mas; cornelian cherry; antioxidant activity; polyphenols; HPLC method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

92

31.10.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija