Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u kašama i kašastim sokovima drijenka (Cornus mas L.) (CROSBI ID 345790)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Prvčić, Silvija
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u kašama i kašastim sokovima drijenka (Cornus mas L.)
Istraživanje je provedeno na plodovima dviju različitih sorata drijenka (“ D1” I “ D2” ) te na njihovim kašastim sokovima. U ovom radu određen je fizikalno-kemijski sastav te su određivani bioaktivni spojevi, ukupni te pojedinačni fenolni spojevi. Ukupni fenolni spojevi određivani su spektrofotometrijski, a pojedinačne fenolne kiseline i flavan-3-oli primjenom HPLC metode uz UV-PDA detekciju. Antioksidativni kapacitet, plodova i kašastih sokova drijenka, određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metoda. Ujedno je na uzorcima provedeno senzorsko određivanje primjenom kvantitativne deskriptivne analize. Obje sorte drijenka bogat su izvor fenolnih spojeva te prevladavaju fenolni spojevi iz skupine flavonoida. Iz skupine fenolnih kiselina u najvećoj koncentraciji određena je klorogenska kiselina, a u padajućem nizu slijede neindetificirani polifenol, kava kiselina, neoklorogenska kiselina, p-kumarinska kiselina, derivat hidroksicimetne kiseline te ferulinska kiselina. Značajnu skupinu fenolnih spojeva predstavlja skupina flavan-3-ola među kojima se ističu (+)-katehin i (-)-epikatehin. Najveće vrijednosti antioksidativnog kapaciteta određene su u kašama drijenka. Na temelju senzorske analize, kvantitativnom deskriptivnom metodom utvrđeno je da su sokovi drijenka dobrih senzorkih svojstava, a posebno sok s udjelom suhe tvari voća od 35 % u ukupnoj suhoj tvari gotovog proizvoda, koji je najbolje senzorski ocijenjen od strane ocjenjivača.
Cornus mas; drijenak; antioksidativni kapacitet; fenolni spojevi; HPLC metoda
nije evidentirano
engleski
Determination of polyphenols and antioxidant capacity in cornelian cherry fruits and nectars (Cornus mas L.)
nije evidentirano
Cornus mas; cornelian cherry; antioxidant activity; polyphenols; HPLC method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
92
31.10.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb