Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost (CROSBI ID 345841)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marušić, Marija
Vorkapić-Furač, Jasna
hrvatski
Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost
Posljednjih je godina posebno zanimanje znanstvenika usmjereno prema prirodnim antioksidantima i njihovoj ulozi u zaštiti ljudskog zdravlja. Čokolada je prema mnogim istraživanjima bogata antioksidantima i to polifenolima [(-)- epikatehin, (+)- katehin i procijanidini]. U radu su primjenom UV/VIS spektroskopskih metoda kvantitativno određeni ukupni polifenolni spojevi i njihova antioksidacijska aktivnost. Ukupni polifenoli određeni su iz odmašćenih kakao masa različita podrijetla (kakao mase iz Amerike i Afrike i kakao masa iz Kraša) s Folin-Ciocalteau reagensom. Za određivanje antioksidacijske aktivnosti upotrijebljena je DPPH-metoda. Antioksidacijska aktivnost kakao masa veća je u uzorcima koji imaju veću koncentraciju polifenola. Vrijeme 50%-tne inhibicije DPPH˙ najmanje je u uzorku koji sadrži najviše polifenola. Također su uklanjani metilksantini iz polifenolnih ekstrakata obradbom s PVP-om, a pokusi su praćeni tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) kojom se uspješno razdvajaju monomerni polifenolni spojevi i metilksantini. Identificirani su teobromin, kava kiselina, (+)-katehin, kafein i (-)-epikatehin usporedbom retencijskih vremena sa standardima i pomoću UV spektara standarda.
antioksidacijska aktivnost; DPPH-metoda; kakao masa; metilksantini; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Polyphenols in cocoa liquor of different origin and their antioxidative activity
nije evidentirano
antioxidative activity; cocoa liquor; DPPH-method; methylxanthines; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
21.12.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb