Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost (CROSBI ID 345841)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marušić, Marija Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost / Vorkapić-Furač, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Marušić, Marija

Vorkapić-Furač, Jasna

hrvatski

Polifenolni spojevi kakao masa različitog podrijetla i njihova antioksidacijska aktivnost

Posljednjih je godina posebno zanimanje znanstvenika usmjereno prema prirodnim antioksidantima i njihovoj ulozi u zaštiti ljudskog zdravlja. Čokolada je prema mnogim istraživanjima bogata antioksidantima i to polifenolima [(-)- epikatehin, (+)- katehin i procijanidini]. U radu su primjenom UV/VIS spektroskopskih metoda kvantitativno određeni ukupni polifenolni spojevi i njihova antioksidacijska aktivnost. Ukupni polifenoli određeni su iz odmašćenih kakao masa različita podrijetla (kakao mase iz Amerike i Afrike i kakao masa iz Kraša) s Folin-Ciocalteau reagensom. Za određivanje antioksidacijske aktivnosti upotrijebljena je DPPH-metoda. Antioksidacijska aktivnost kakao masa veća je u uzorcima koji imaju veću koncentraciju polifenola. Vrijeme 50%-tne inhibicije DPPH˙ najmanje je u uzorku koji sadrži najviše polifenola. Također su uklanjani metilksantini iz polifenolnih ekstrakata obradbom s PVP-om, a pokusi su praćeni tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) kojom se uspješno razdvajaju monomerni polifenolni spojevi i metilksantini. Identificirani su teobromin, kava kiselina, (+)-katehin, kafein i (-)-epikatehin usporedbom retencijskih vremena sa standardima i pomoću UV spektara standarda.

antioksidacijska aktivnost; DPPH-metoda; kakao masa; metilksantini; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Polyphenols in cocoa liquor of different origin and their antioxidative activity

nije evidentirano

antioxidative activity; cocoa liquor; DPPH-method; methylxanthines; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

21.12.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija