Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda (CROSBI ID 345991)

Ocjenski rad | diplomski rad

Magerle, Ivan Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Magerle, Ivan

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda

Kvaliteta meda je najvažniji čimbenik vrijednosti meda u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o biljnom i zemljopisnom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja te uvjetima i načinu skladištenja. U ovom radu 130 uzoraka 25 različitih vrsta meda je prikupljeno sa područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije u svrhu analiziranja fizikalno-kemijskih parametara. Određivani su maseni udio prolina, aktivnost invertaze i vrijednosti specifičnog kuta rotacije kao karakteristični parametri kvalitete meda. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio prolina kretao u rasponu od 47, 96 do 900, 82 mg/kg, aktivnost invertaze od 0, 82 do 35, 66 IN, a vrijednosti specifičnog kuta rotacije od -3, 6 do +4, 6. Primjećeno je postojanje velikih razlika unutar istih vrsta meda, a obradom dobivenih rezultata za maseni udio prolina, aktivnost invertaze i specifičnog kuta rotacije uočeno je postojanje statistički značajnih razlika i između različitih vrsta meda.

invertaza; med; prolin; specifični kut rotacije

nije evidentirano

engleski

Determination of physico-chemical parameters of honey samples

nije evidentirano

honey; invertase; proline; specific rotation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

01.12.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija