Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda (CROSBI ID 345991)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Magerle, Ivan
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
Kvaliteta meda je najvažniji čimbenik vrijednosti meda u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o biljnom i zemljopisnom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja te uvjetima i načinu skladištenja. U ovom radu 130 uzoraka 25 različitih vrsta meda je prikupljeno sa područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije u svrhu analiziranja fizikalno-kemijskih parametara. Određivani su maseni udio prolina, aktivnost invertaze i vrijednosti specifičnog kuta rotacije kao karakteristični parametri kvalitete meda. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio prolina kretao u rasponu od 47, 96 do 900, 82 mg/kg, aktivnost invertaze od 0, 82 do 35, 66 IN, a vrijednosti specifičnog kuta rotacije od -3, 6 do +4, 6. Primjećeno je postojanje velikih razlika unutar istih vrsta meda, a obradom dobivenih rezultata za maseni udio prolina, aktivnost invertaze i specifičnog kuta rotacije uočeno je postojanje statistički značajnih razlika i između različitih vrsta meda.
invertaza; med; prolin; specifični kut rotacije
nije evidentirano
engleski
Determination of physico-chemical parameters of honey samples
nije evidentirano
honey; invertase; proline; specific rotation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
01.12.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb