Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala i prolina u različitim uzorcima meda (CROSBI ID 346011)

Ocjenski rad | diplomski rad

Barukčić, Irena Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala i prolina u različitim uzorcima meda / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Barukčić, Irena

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala i prolina u različitim uzorcima meda

Kakvoća meda znatno utječe na njegovu uporabu i važnost u prehrani. Kod utvrđivanja kakvoće meda potrebno je odrediti njegova fizikano-kemijska svojstva. Ona ovise o brojnim čimbenicima kao što su botaničko i geografsko porijeklo, klimatski uvjeti, način prerade, uvjeti i duljina skladištenja. U ovom radu su određeni maseni udjeli hidroksimetilfurfurala (HMF-a) i prolina na 132 uzorka i 16 različitih vrsta meda sa područja Hrvatske i Slovenije. Pri tom su dobiveni sljedeći rezutati: maseni udio HMF-a kretao se između 1, 54 i 104, 48 mg/kg , dok je maseni udio prolina bio u rasponu od 51, 74 do 850, 28 mg/kg. Razlike među uzorcima unutar iste vrste meda bile su znatne, a medovi različitog botaničkog porijekla su također pokazali razlike. 39 ispitanih uzoraka ne zadovoljava zahtjev Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda za dozvoljeni maseni udio HMF-a, a 23 ispitana uzorka ne zadovoljavaju dodatni kriterij IHC-a za dozvoljeni udio prolina.

hidroksimetilfurfural (HMF); med; prolin

nije evidentirano

engleski

Determination of mass content of hydroxymethylfurfural and proline in different honey samples

nije evidentirano

hydroxymethylfurfural (HMF); honey; proline

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

31.03.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija