Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fenolni spojevi i antioksidativna aktivnost u plodovima te u nektarima i sirupima trnine (prunus spinosa l) (CROSBI ID 346017)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pavlić, Monika Fenolni spojevi i antioksidativna aktivnost u plodovima te u nektarima i sirupima trnine (prunus spinosa l) / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Pavlić, Monika

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Fenolni spojevi i antioksidativna aktivnost u plodovima te u nektarima i sirupima trnine (prunus spinosa l)

U plodu trnine (Prunus spinosa L.) dva različita stupnja zrelosti, nektarima i sirupu trnine analizirani su fizikalno-kemijski sastav (ukupna i topljiva suha tvar, pH, ukupna kiselost, šećeri), fenolni spojevi (ukupni i pojedinačni), antioksidativna aktivnost i senzorske karakteristike. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određeni su primjenom spektrofotometrijskih metoda, dok su pojedinačni fenolni spojevi (flavan-3-oli, flavonoli, procijanidini i hidroksicimetne kiseline) određeni primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti uz UV- Photo Dioda Array detekciju (HPLC-UV/PDA). Antioksidativna aktivnost plodova i proizvoda mjerena je spektrofotometrijski primjenom 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH) i 2, 2`, -azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) radikal kationa (ABTS). Najveća količina ukupnih i pojedinačnih fenolnih spojeva određena je u plodu trnine ubrane poslije prvog mraza, u listopadu. Njihova količina tijekom prerade u nektare i sirup bitno se smanjila. Plodovi trnine ubrani u studenom također su sadržavali manje količine fenolnih spojeva. U istraživanim uzorcima najzastupljeniji fenolni spojevi bili su: neoklorogenska kiselina, (-)-epikatehin i kvercetin-3-rutinozid. U svim uzorcima određena je visoka antioksidativna aktivnost, a naročito u plodovima trnine ubranim u listopadu. Rezultati dobiveni u ovom radu pokazuju da plodovi trnine i proizvodi dobiveni iz nje mogu biti važan izvor biološki aktivnih spojeva s izrazitom antioksidativnom aktivnošću.

antioksidativna aktivnost; fenolni spojevi; HPLC metoda; nektari; sirup; trnina

nije evidentirano

engleski

Phenolic compounds and antioxidant activity in blackthorn fruits (prunus spinosa l) and in their nectars and syrup

nije evidentirano

antioxidant activity; phenolic compounds; HPLC method; nectar; syrup; blackthorn

nije evidentirano

Podaci o izdanju

75

07.11.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija