Fenolni spojevi i antioksidativna aktivnost u plodovima te u nektarima i sirupima trnine (prunus spinosa l) (CROSBI ID 346017)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pavlić, Monika
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Fenolni spojevi i antioksidativna aktivnost u plodovima te u nektarima i sirupima trnine (prunus spinosa l)
U plodu trnine (Prunus spinosa L.) dva različita stupnja zrelosti, nektarima i sirupu trnine analizirani su fizikalno-kemijski sastav (ukupna i topljiva suha tvar, pH, ukupna kiselost, šećeri), fenolni spojevi (ukupni i pojedinačni), antioksidativna aktivnost i senzorske karakteristike. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određeni su primjenom spektrofotometrijskih metoda, dok su pojedinačni fenolni spojevi (flavan-3-oli, flavonoli, procijanidini i hidroksicimetne kiseline) određeni primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti uz UV- Photo Dioda Array detekciju (HPLC-UV/PDA). Antioksidativna aktivnost plodova i proizvoda mjerena je spektrofotometrijski primjenom 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH) i 2, 2`, -azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) radikal kationa (ABTS). Najveća količina ukupnih i pojedinačnih fenolnih spojeva određena je u plodu trnine ubrane poslije prvog mraza, u listopadu. Njihova količina tijekom prerade u nektare i sirup bitno se smanjila. Plodovi trnine ubrani u studenom također su sadržavali manje količine fenolnih spojeva. U istraživanim uzorcima najzastupljeniji fenolni spojevi bili su: neoklorogenska kiselina, (-)-epikatehin i kvercetin-3-rutinozid. U svim uzorcima određena je visoka antioksidativna aktivnost, a naročito u plodovima trnine ubranim u listopadu. Rezultati dobiveni u ovom radu pokazuju da plodovi trnine i proizvodi dobiveni iz nje mogu biti važan izvor biološki aktivnih spojeva s izrazitom antioksidativnom aktivnošću.
antioksidativna aktivnost; fenolni spojevi; HPLC metoda; nektari; sirup; trnina
nije evidentirano
engleski
Phenolic compounds and antioxidant activity in blackthorn fruits (prunus spinosa l) and in their nectars and syrup
nije evidentirano
antioxidant activity; phenolic compounds; HPLC method; nectar; syrup; blackthorn
nije evidentirano
Podaci o izdanju
75
07.11.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb