Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda (CROSBI ID 346025)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Romanović Zanchi, Marina
Vahčić, Nada
hrvatski
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda
Med je složena mješavina različitih tvari. U ovom radu utvrđena je kvantitativna i kvalitativna povezanost fizikalno-kemijskih parametara sa senzorskom procjenom kod 97 uzoraka meda različitog botaničkog porijekla. U korelaciju je stavljeno ukupno 6 parametara: maseni udio vode, reducirajućih šećera, saharoze, električna provodnost, kiselost te senzorska procjena. Rezultati statističke analize pokazuju postojanje linearne korelacije kao najboljeg modela povezanosti ispitanih fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene. Vrijednosti koeficijenata korelacije razlikuju se ovisno o vrsti meda te promatranim fizikalno-kemijskih svojstvima. Najveći broj korelacije nađen je u bagremovom medu (9), dok je najbolja korelacija utvrđena kod uzoraka meda kadulje i to između udjela saharoze i senzorske procjene (r=0, 9677).
fizikalno-kemijski parametri; korelacija; med; senzorska procjena
nije evidentirano
engleski
Correlation of physico-chemical parameters and sensory evaluation of honey samples
nije evidentirano
physico-chemical parameters; correlation; honey; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
29.09.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb