Određivanje antocijana i antioksidativne aktivnosti u plodovima, sirupu i nektarima trnine (Prunus spinosa L.) (CROSBI ID 346027)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurasović, Katarina
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Određivanje antocijana i antioksidativne aktivnosti u plodovima, sirupu i nektarima trnine (Prunus spinosa L.)
Provedena je analiza plodova trnine dvaju različitih stupnjeva zrelosti te u proizvodima sirupu i nektarima sa 30% i 40% voća, koji su pripravljeni od plodova trnine najboljih karakteristika (ubranih sredinom listopada). Određen je njihov fizikalno-kemijski i fenolni sastav, senzorske karakteristike te antioksidacijska aktivnost. Ukupni fenoli i ukupni antocijani određeni su spektrofotometrijski, te je utvrđeno da plodovi manjeg stupnja zrelosti imaju najveći udio spojeva te se s zrelošću taj udio smanjuje. Primjenom HPLC UV/VIS Dioda Array detekcije određeni su pojedinačni antocijani. Iz skupine antocijana u najvećoj koncentraciji identificiran je peonidin-3-rutinozid, a u padajućem nizu slijede cijanidin-3-rutinozid, cijanidin-3-glukozid te peonidin-3-glukozid. U sva tri proizvoda antocijani su bili u niskoj koncentraciji. Na temelju senzorske analize utvrđeno je da filtrirani nektar sa 40% voća poželjniji za konzumaciju. U svim navedenim uzorcima ispitana je antioksidativna aktivnost primjenom ORAC i FRAP metode. Najveću antioksidativna aktivnost određena je u manje zrelom plodu trnine te u nektaru sa 40% voća.
spinosa; trnina; antioksidativna aktivnost; antocijani; HPLC metoda; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Determination of anthocyanins and antioxidant activity in fruit, syrup and nectar blackthorn (Prunus spinosa L.)
nije evidentirano
Prunus spinosa; blackthorn; antioxidant activity; anthocyanins; HPLC method; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
70
30.10.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb