Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje antocijana i antioksidativne aktivnosti u plodovima, sirupu i nektarima trnine (Prunus spinosa L.) (CROSBI ID 346027)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurasović, Katarina Određivanje antocijana i antioksidativne aktivnosti u plodovima, sirupu i nektarima trnine (Prunus spinosa L.) / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Jurasović, Katarina

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Određivanje antocijana i antioksidativne aktivnosti u plodovima, sirupu i nektarima trnine (Prunus spinosa L.)

Provedena je analiza plodova trnine dvaju različitih stupnjeva zrelosti te u proizvodima sirupu i nektarima sa 30% i 40% voća, koji su pripravljeni od plodova trnine najboljih karakteristika (ubranih sredinom listopada). Određen je njihov fizikalno-kemijski i fenolni sastav, senzorske karakteristike te antioksidacijska aktivnost. Ukupni fenoli i ukupni antocijani određeni su spektrofotometrijski, te je utvrđeno da plodovi manjeg stupnja zrelosti imaju najveći udio spojeva te se s zrelošću taj udio smanjuje. Primjenom HPLC UV/VIS Dioda Array detekcije određeni su pojedinačni antocijani. Iz skupine antocijana u najvećoj koncentraciji identificiran je peonidin-3-rutinozid, a u padajućem nizu slijede cijanidin-3-rutinozid, cijanidin-3-glukozid te peonidin-3-glukozid. U sva tri proizvoda antocijani su bili u niskoj koncentraciji. Na temelju senzorske analize utvrđeno je da filtrirani nektar sa 40% voća poželjniji za konzumaciju. U svim navedenim uzorcima ispitana je antioksidativna aktivnost primjenom ORAC i FRAP metode. Najveću antioksidativna aktivnost određena je u manje zrelom plodu trnine te u nektaru sa 40% voća.

spinosa; trnina; antioksidativna aktivnost; antocijani; HPLC metoda; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Determination of anthocyanins and antioxidant activity in fruit, syrup and nectar blackthorn (Prunus spinosa L.)

nije evidentirano

Prunus spinosa; blackthorn; antioxidant activity; anthocyanins; HPLC method; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

30.10.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija