Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.) (CROSBI ID 346133)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Špelić, Mario
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Polifenolni i karotenoidni spojevi u cvijetu, ekstraktu i sirupu bazge (Sambucus nigra L.)
U ovom istraživanju određivana su fizikalno-kemijska svojstva (ukupna i topljiva suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost), fenolni spojevi (ukupni fenoli, flavonoidi i flavan-3-oli), karotenoidni spojevi te antioksidativna aktivnost u cvjetovima bazge ubranim na dva različita geografska područja Republike Hrvatske, tj. u okolici Zagreba i u Lici. Navedena svojstva i spojevi istraživani su također u ekstraktima cvijeta bazge te u sirupima pripremljenim iz ekstrakata. Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost određena je primjenom spektrofotometrijskih metoda, dok je karotenoidni sastav određen primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvonosti (HPLC) uz UV-VIS Dioda Array detekciju. Najveća količina fenolnih i karotenoidnih spojeva određena je u svježem cvijetu bazge, dok se koncentracija u ekstraktu i sirupu značajno smanjila. Niža količina svih fenolnihs pojeva u ekstraktima i sirupima određena je zbog prisutnog razrjeđenja te zbog toga što ekstrakcija nije bila potpuna odnosno zbog nestabilnosti navedenih spojeva.
bazga; fenoli; karotenoidi; antioksidativna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Polyphenolic and carotenoid compounds in flower, extract and syrup of elderflower (Sambucus nigra L.)
nije evidentirano
elderflower; phenols; carotenoids; antioxidative activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
14.02.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb