Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka (CROSBI ID 129133)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Damjanović, Sonja ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka // Mljekarstvo, 56 (2006), 3; 221-232

Podaci o odgovornosti

Damjanović, Sonja ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina

hrvatski

Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka

U svijetu, u odnosu na kravlje, manji broj mliječnih proizvoda proizvodi se od kozjeg, ovčjeg, bivoljeg i drugih vrsta mlijeka. Kravljeg mlijeka količinski ima najviše, te se često koristi za patvorenje ostalih vrsta mlijeka i sira. Patvorenjem, mijenjaju se svojstva i zdravstvena sigurnost izvornog proizvoda. Metode koje se koriste u dokazivanju takve vrste patvorenja temelje se na utvrđivanju različitosti između proteina, profila triacilglicerola i omjera masnih kiselina, te specifičnih segmenata DNK epitelnih stanica u različitim vrstama mlijeka. U radu su opisane prednosti i ograničenja metoda elektroforeze, izoelektričnog fokusiranja, ELISA, kapilarne elektroforeze, kromatografskih metoda, masene spektrometrije, te metoda lančane reakcije polimerazom, u dokazivanju patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka.

Patvorenje; mlijeko; sir; metode za dokazivanje patvorenja

nije evidentirano

engleski

Methods for determination of milk and cheese adulteration by milk species identification

nije evidentirano

adulteration; milk; cheese; methods for detection of adulteration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56 (3)

2006.

221-232

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija