Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka (CROSBI ID 129133)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Damjanović, Sonja ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina
hrvatski
Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka
U svijetu, u odnosu na kravlje, manji broj mliječnih proizvoda proizvodi se od kozjeg, ovčjeg, bivoljeg i drugih vrsta mlijeka. Kravljeg mlijeka količinski ima najviše, te se često koristi za patvorenje ostalih vrsta mlijeka i sira. Patvorenjem, mijenjaju se svojstva i zdravstvena sigurnost izvornog proizvoda. Metode koje se koriste u dokazivanju takve vrste patvorenja temelje se na utvrđivanju različitosti između proteina, profila triacilglicerola i omjera masnih kiselina, te specifičnih segmenata DNK epitelnih stanica u različitim vrstama mlijeka. U radu su opisane prednosti i ograničenja metoda elektroforeze, izoelektričnog fokusiranja, ELISA, kapilarne elektroforeze, kromatografskih metoda, masene spektrometrije, te metoda lančane reakcije polimerazom, u dokazivanju patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka.
Patvorenje; mlijeko; sir; metode za dokazivanje patvorenja
nije evidentirano
engleski
Methods for determination of milk and cheese adulteration by milk species identification
nije evidentirano
adulteration; milk; cheese; methods for detection of adulteration
nije evidentirano