Utjecaj klimatskih uvijeta uzgoja pšenice u fazi nalijevanja zrna na kakvocu pšenice i reološka svojstva tijesta (CROSBI ID 470317)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Nevistić, Ante ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Čota, Augustin
hrvatski
Utjecaj klimatskih uvijeta uzgoja pšenice u fazi nalijevanja zrna na kakvocu pšenice i reološka svojstva tijesta
Mnogobrojna ispitivanja su pokazala da je klima jedan od vaznih cinioca koji utjecu na kemijski sastav i kakvocu pšenice. Stoga je dobro znati kako se mijenja kakvoca zrna pšenice pod utjecajem ekoloških, a posebno klimatskih uvijeta. Tijekom razvoja zrna kod pšenice se odvijaju znacajne morfološke, biološke i druge promjene. Klimatski uvijeti (kolicina oborina i temperatura) tijekom nalijevanja pšenice u velikoj mjeri utjecu na kakvocu. Ispitivanja su provedena s deset sorti pšenica proizvedenih na makro pokusima PIK-a Đakovo kroz dvije vegetacijske godine 1993/94, 1994/95. Tijekom vegetacijskih godina prati se razvoj pšenice i utjecaj kolicine oborina i temperatura u fazama rasta pšenice. U svim uzorcima odredeni su slijedeci pokazatelji kakvoce: maseni udio vode, proteina, vlaznog glutena, sedimentacijska vrijednost, hektolitarska i apsolutna masa, te prinos. Reološka ispitivanja tijesta provedena su Brabenderovim farinografom i ekstenzografom. Na osnovi dobivenih rezultata za vegetacijske godine 93/94 i 94/95 moze se utvrditi da s povecanjem kolicine oborina i nizim temperaturama u fazi nalijevanja zrna opada maseni udio proteina, vlaznog glutena, sedimentacijaska vrijednost, a raste prinos, hektolitarska i apsolutna masa. Rezultati ispitivanja su pokazali da veci maseni udio proteina odnosno vlaznog glutena ne prati bolju kakvocu brašna, vec se u obzir mora uzeti i kakvoca vlaznog glutena. S povecanjem masenog udjela vlaznog glutena u pšenicnom brašnu raste moc upijanja vode, vrijeme razvoja, rastezljivost i energija rastezanja dok se omekšanje tijesta smanjuje. Dobiveni rezultati idu u prilog tvrdnji da se analizom klimatskih uvijeta u fazi nalijevanja zrna moze pretpostaviti kakva ce se kakvoca pšenice dobiti, što je vrlo znacajno za mlinsku i pekarsku industriju.
klimatski uvjeti; kakvoća pšenice; reološka svojstva tijesta
nije evidentirano
engleski
Influence of Climate Conditions during Wheat Fulling on Wheat Quality and Rheological Dough Quality
nije evidentirano
climate conditions; wheat quality; rheological dfough quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
10-10.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Opatija: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
poster
13.11.1997-15.11.1997
Opatija, Hrvatska