Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj klimatskih uvijeta uzgoja pšenice u fazi nalijevanja zrna na kakvocu pšenice i reološka svojstva tijesta (CROSBI ID 470317)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Nevistić, Ante ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Čota, Augustin Utjecaj klimatskih uvijeta uzgoja pšenice u fazi nalijevanja zrna na kakvocu pšenice i reološka svojstva tijesta // Zbornik sažetaka "Brašno-Kurh '97" / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Opatija: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. str. 10-10

Podaci o odgovornosti

Nevistić, Ante ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Čota, Augustin

hrvatski

Utjecaj klimatskih uvijeta uzgoja pšenice u fazi nalijevanja zrna na kakvocu pšenice i reološka svojstva tijesta

Mnogobrojna ispitivanja su pokazala da je klima jedan od vaznih cinioca koji utjecu na kemijski sastav i kakvocu pšenice. Stoga je dobro znati kako se mijenja kakvoca zrna pšenice pod utjecajem ekoloških, a posebno klimatskih uvijeta. Tijekom razvoja zrna kod pšenice se odvijaju znacajne morfološke, biološke i druge promjene. Klimatski uvijeti (kolicina oborina i temperatura) tijekom nalijevanja pšenice u velikoj mjeri utjecu na kakvocu. Ispitivanja su provedena s deset sorti pšenica proizvedenih na makro pokusima PIK-a Đakovo kroz dvije vegetacijske godine 1993/94, 1994/95. Tijekom vegetacijskih godina prati se razvoj pšenice i utjecaj kolicine oborina i temperatura u fazama rasta pšenice. U svim uzorcima odredeni su slijedeci pokazatelji kakvoce: maseni udio vode, proteina, vlaznog glutena, sedimentacijska vrijednost, hektolitarska i apsolutna masa, te prinos. Reološka ispitivanja tijesta provedena su Brabenderovim farinografom i ekstenzografom. Na osnovi dobivenih rezultata za vegetacijske godine 93/94 i 94/95 moze se utvrditi da s povecanjem kolicine oborina i nizim temperaturama u fazi nalijevanja zrna opada maseni udio proteina, vlaznog glutena, sedimentacijaska vrijednost, a raste prinos, hektolitarska i apsolutna masa. Rezultati ispitivanja su pokazali da veci maseni udio proteina odnosno vlaznog glutena ne prati bolju kakvocu brašna, vec se u obzir mora uzeti i kakvoca vlaznog glutena. S povecanjem masenog udjela vlaznog glutena u pšenicnom brašnu raste moc upijanja vode, vrijeme razvoja, rastezljivost i energija rastezanja dok se omekšanje tijesta smanjuje. Dobiveni rezultati idu u prilog tvrdnji da se analizom klimatskih uvijeta u fazi nalijevanja zrna moze pretpostaviti kakva ce se kakvoca pšenice dobiti, što je vrlo znacajno za mlinsku i pekarsku industriju.

klimatski uvjeti; kakvoća pšenice; reološka svojstva tijesta

nije evidentirano

engleski

Influence of Climate Conditions during Wheat Fulling on Wheat Quality and Rheological Dough Quality

nije evidentirano

climate conditions; wheat quality; rheological dfough quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

10-10.

1997.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Opatija: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

poster

13.11.1997-15.11.1997

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano