crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 288553

Časopis

Autori: Marković, Jelena
Naslov: Otkriće individuuma 1500.-1800., Richard van Dülmen, Golden marketing – Tehnička knjiga, Zagreb 2005., 143 str.
( The Discovery of Individual 1500.-1800., Richard van Dülmen, Golden marketing – Tehnička knjiga, Zagreb 2005., 143 pp. )
Izvornik: Etnološka tribina. Godišnjak hrvatskog etnološkog društva. (0351-1944) 29 (2006); 233-237
Vrsta rada: prikaz
Ključne riječi: individualnost
( individuality )
Sažetak:
Knjiga Otkriće individuuma 1500.-1800. Richarda van Dülmena prvi put je objavljena 1997. godine na njemačkom jeziku. Hrvatski prijevod Sanje Lazanin objavljen je 2005. godine sa prilogom prof. dr. sc. Drage Roksandića i Izborom iz opusa Richarda van Dülmena. Van Dülmenova knjiga svoj znanstveni doprinos nekolicini disciplina etablira ponajprije napuštanjem predodžbe da je ''moderan'' individuum nastao tek s građanskim društvom. Pod ''otkrivanjem'' individuuma autor podrazumijeva početke tematiziranja Sebe, koje se izrazito pokreće u renesansi, a snažno se proširuje sa sve većom literarizacijom društva. Opis ''povijesti otkrivanja'' ne smatra pravocrtnim procesom koji je obuhvaćao sve slojeve društva istovremeno i u jednakoj mjeri. Ono po čemu je njegova argumentacija originalna jest to što u tijesnu vezu dovodi dva naizgled proturječna procesa, proces ''socijalnog discipliniranja'' koji je uvjetovao proces individualnog djelovanja i mišljenja te ''otkrića individuuma''. ''Proces otkrivanja'' modernog individuuma u Europi odvijao se u različitim fazama na različitim poljima ljudskog djelovanja te socijalno i geografski neujednačeno. Nekoliko je temeljnih problematskih cjelina koje van Dülmen ističe, te prepoznaje i ''ispravlja'' predodžbe koje su baštinjene kroz pojedina razdoblja: iako je autorefleksivnost doživjela svoj procvat u renesansi nastojanja samopronalaženja bilo je i u srednjem vijeku ; 19. stoljeće konstruiralo je renesansni individuum kao ''građanski'', a prosvijećeno građansko razmišljanje nije moguće prije 18. stoljeća ; začeci moderne individualnosti uočavaju se u europskoj intelektualnoj eliti na prijelazu 15. u 16. stoljeće, ali autorefleksija tog doba sposobnost je jednako i žena i puka ; nastanak moderne individulanosti nije posljedica raspadanja tradicijskog načina života stoga jer se svoj život moglo voditi jedino u svijetu konvencija i pod okriljem tradicije.
Projekt / tema: 0189004
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Etnologija i antropologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Otkriće individuuma 1500.-1800., Richard van Dülmen, Golden marketing – Tehnička knjiga, Zagreb 2005., 143 str.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4