Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba (CROSBI ID 526460)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Škorput, Dubravko ; Kalit, Samir ; Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Horvat, Iva Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba // Zbornik sažetaka "42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Kuliš, 2007. str. 210-211-x

Podaci o odgovornosti

Škorput, Dubravko ; Kalit, Samir ; Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Horvat, Iva

hrvatski

Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba

Cilj istraživanja bio je utvrditi stanje proizvodnje te kemijsko-fizikalnu i mikrobiološku kvalitetu mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba. Tijekom prikupljanja uzoraka mliječnih proizvoda provedena je anketa da se dobije uvid u strukturu proizvođača sireva s obzirom na veličinu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), vrstu sira, način pakiranja te uvjete proizvodnje. Prikupljeno je i analizirano 45 različita mliječna proizvoda sa gradskih tržnica: Dolac, Trešnjevka, Kvaternikov trg, Utrine i Dubrava. Prosječni kemijski sastav svježih, polutvrdih kuhanih i polutvrdih sušenih sireva bio je slijedeći: mast 6, 28% ; 21, 00% ; 15, 00% ; protein 11, 22% ; 19, 46% ; 22, 53% ; suha tvar 21, 46% ; 46, 59% ; 45, 57% i pH vrijednost 4, 50 ; 5, 53 i 4, 98. Od ukupno 43 analizirana uzorka sira, broj bakterija E. coli i S. aureus bio je viši od Pravilnikom (NN 46/92) propisanih u 5 odnosno 24 uzorka, dok je broj kvasaca i plijesni bio viši u 24 uzorka. U cilju poboljšanja kvalitete sireva potrebno je organizirati edukacije za proizvođače o pravilnoj i higijenskoj proizvodnji te preradi mlijeka, uvjetima koji objekti za preradu mlijeka na OPG moraju udovoljiti, te na tržnicama uspostaviti učinkovitiji sustav kontrole kvalitete mliječnih proizvoda.

kvaliteta mliječnih proizvoda; sir; tržnice grada Zagreba

nije evidentirano

engleski

Current state of the production and dairy products quality on Zagreb green markets

nije evidentirano

quality of dairy products; cheese; green markets of Zagreb

nije evidentirano

Podaci o prilogu

210-211-x.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka "42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma"

Pospišil, Milan

Zagreb: Kuliš

Podaci o skupu

42. Hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

13.02.2007-16.02.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)