Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj profila hlađenja na granulometrijska svojstva pentaeritritola kod šaržne kristalizacije (CROSBI ID 526722)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Prlić Kardum, Jasna ; Sander, Aleksandra ; Kirinčić Martina Utjecaj profila hlađenja na granulometrijska svojstva pentaeritritola kod šaržne kristalizacije // Knjiga sažetaka XX. Hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Vasić-Rački, Đurđa (ur.). Kutina: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007. str. 206-x

Podaci o odgovornosti

Prlić Kardum, Jasna ; Sander, Aleksandra ; Kirinčić Martina

hrvatski

Utjecaj profila hlađenja na granulometrijska svojstva pentaeritritola kod šaržne kristalizacije

Pentaeritritol je organska sol koja se koristi u proizvodnji visoko kvalitetnih alkidnih smola, lakova i dodataka mazivima. Budući da brojni faktori utječu na granulometrijska svojstva kristala o kojima ovisi kvaliteta nastalih proizvoda, vrlo je bitno odrediti procesne uvjete koji će dati kristale željene kvalitete. Kod necijepljene kristalizacije uobičajeno je kontrolirati raspodjelu veličina kristala odabirom odgovarajućeg režima hlađenja otopine. Šaržna kristalizacija iz vodene otopine pentaeritritola provodila se pri različitim brzinama hlađenja. Korištena su četiri različita temperaturna profila: linearni, kontrolirani, stupnjeviti i prirodni. Mjerenjem promjene vodljivosti i temperature omogućeno je kontinuirano praćenje promjene koncentracije i prezasićenosti otopine u reaktoru. Objašnjenje za dobivene raspodjele može se tražiti u načinu promjene prezasićenosti tijekom provedbe eksperimenata. Kod prirodnog i linearnog hlađenja prezasićenost se povećava naglo do nukleacije, a potom nakon postignute maksimalne vrijednosti pada. Postignute visoke vrijednosti prezasićenosti dovode do nekontrolirane nukleacije što rezultira velikim brojem nukleusa i sitnijim česticama. Kod kontroliranog hlađenja, proces se vodi tako da se prezasićenost održava na nižim vrijednostima duže vrijeme, a onda se i postižu jednolikije raspodjele, pomaknute u grublja područja.

pentaerytritol; kristalizacija; brzina hlađenja; raspodjela veličina čestica

nije evidentirano

engleski

Effect of Cooling Mode on the Granulometric Properties in Batch Crystallization of Pentaerytritol

nije evidentirano

pentaerytritol; crystallization; cooling mode; crystal size distribution

nije evidentirano

Podaci o prilogu

206-x.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Vasić-Rački, Đurđa

Kutina: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-29-1

Podaci o skupu

XX Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera,

poster

26.02.2007-01.03.2007

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo