Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Praćenje mikrobiološke i senzorske kakvoće bifidogenog kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom čuvanja (CROSBI ID 346763)

Ocjenski rad | diplomski rad

Erdeš, Csilla Praćenje mikrobiološke i senzorske kakvoće bifidogenog kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom čuvanja / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Erdeš, Csilla

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Praćenje mikrobiološke i senzorske kakvoće bifidogenog kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom čuvanja

Cilj rada bio je ispitati mikrobiološka i senzorska svojstva kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog probiotičkim bakterijama Bifidobacterium longum Bb-46 i Bifidobacterium bifidum Bb-12 tijekom čuvanja. Osim s navedene dvije DVS komercijalne starter kulture, kozje i kravlje mlijeko fermentirani su probiotičkim sojevima bifidobakterija izoliranim iz ljudskog organizma (B. bifidum B 3.2, B. bifidum B 7.1 i B. longum B 6.1). Svrha rada bila je usporediti sposobnost preživljavanja ispitivanih sojeva u fermentiranom kozjem mlijeku, u odnosu na fermentirano kravlje mlijeko. Rezultati rada pokazali su da je veći broj svih ispitivanih sojeva bifidobakterija nastao tijekom fermentacije kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje. Održivost bifidobakterija u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku tijekom skladištenja varirala je ovisno o soju. Rezultati rada pokazali su da nije bilo značajne razlike u održivosti tijekom čuvanja između komercijalnih DVS i humanih sojeva bifidobakterija. Nadalje, rezultati kretanja broja bifidobakterija i pH vrijednosti pokazali su da nema značajnih razlika u sposobnosti preživljavanja odabranih sojeva u fermentiranom kozjem u odnosu na fermentirano kravlje mlijeko. Razlikovale su se međutim tendencije kretanja broja bifidobakterija u kozjem u odnosu na kravlje mlijeko tijekom perioda čuvanja. Sveukupno, rezultati pokazuju da je optimalno vrijeme čuvanja većine probiotičkih fermentiranih proizvoda 12-15 dana, što su pokazali i rezultati senzorskih ocjenjivanja.

bifidobakterije; fermentirano kozje i kravlje mlijeko; komercijalni DVS monostarteri; humani monostarteri; održivost soja tijekom čuvanja; senzorska kakvoća

nije evidentirano

engleski

Microbiological and sensory quality of goat and cow milk fermented with bifidobacteria during storage

nije evidentirano

bifidobacteria; fermented goat and cow milk; commercial DVS monostarters; human origin monostarters; viability of strains during storage; sensory quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

16.02.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija