Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka (CROSBI ID 131593)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Matković, Kristina ; Vučemilo, Marija ; Vinković, Bara ; Pavičić, Željko ; Matković, Srećko
hrvatski
Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka
Kvalitetno i higijenski ispravno mlijeko mora zadovoljavati uvjete koje propisuje Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (NN102/2000.). Ako znamo da svježe pomuzeno mlijeko može sadržavati i mikroorganizme iz zraka staje, provedeno istraživanje može pomoći u utvrđivanju mikroklimatskih uvjeta koji utječu na takvo onečišćenje. Istraživanje je provedeno u staji muznih krava pri čemu su analizirani osnovni pokazatelji mikroklime te brojnost mikroorganizama u stajskom zraku. Mjerenja su obavljana ujutro, podne i večer jedan puta tjedno tijekom dva mjeseca. Pokazatelji mikroklime utvrđivani su standardnim, atestiranim uređajima TESTO 400 (Testo Inc., Njemačka) i MERCK MAS-100, (MERCK KgaA, Darmstadt, Njemačka). Uzorci zraka su nacijepljeni na gotove podloge Columbia i Sabouraud agara (Biolife, Milano, Italija). Nakon inkubacije i brojenja izraslih kolonija najčešće kolonije su precijepljene na selektivne podloge te identificirane mikrobiološkim postupcima. Dobivene vrijednosti obrađene su statistički programom Statistica. Srednje vrijednosti ukupnog broja bakterija u stajskom zraku kretale su se između 8, 81 x 104 CFU/m3 u podnevnom terminu, do 1, 26 x 105 CFU/m3 u večernjem terminu mjerenja, a srednje vrijednosti ukupnog broja gljivica u stajskom zraku kretale su se u granicama od 5, 23 x 104 CFU/m3 u podnevnom terminu, do 8, 35 x 104 CFU/m3 u jutarnjem terminu mjerenja. Identificirano je 10 rodova bakterija, a najčešće zastupljene bile su gram-pozitivne bakterije, poglavito one iz roda Staphylococcus i Streptococcus. Od gljivica je identificirano 9 rodova, pri čemu su prevladavali rodovi Aspergillus, Penicillium, Rhisopus i kvasci. Wilcoxon-ovim testom ekvivalentnih parova na razini statističke značajnosti p<0, 05 dokazano je da na ukupan broj bakterija u zraku staje izravno utječe temperatura zraka, relativna vlaga i brzina strujanja zraka. Broj i vrsta identificiranih mikroorganizama u zraku staje može utjecati na higijensku kakvoću sirovog mlijeka. Radi sprječavanja postsekretornog onečišćenja mlijeka, nužno je uz redovito provođenje zoohigijenskih mjera provoditi i redovitu higijenu vimena prije i poslije mužnje te pribora za mužnju.
mikroorganizmi; zrak; mlijeko; zagađenje
nije evidentirano
engleski
Microorganisms in stable air as possible postsecretory milk contaminants
nije evidentirano
microorganisms; air; milk; pollution
nije evidentirano