Utjecaj vremena ekstrakcije i veličine čestica na konduktometrijsko određivanje udjela mineralnih tvari u pšeničnom brašnu i krupici (CROSBI ID 346915)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pitlik, Gabrijela
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Jukić, Marko
hrvatski
Utjecaj vremena ekstrakcije i veličine čestica na konduktometrijsko određivanje udjela mineralnih tvari u pšeničnom brašnu i krupici
Na osnovi udjela pepela (mineralnih tvari), koji služi kao mjerilo udjela čestica omotača u pšeničnom brašnu, vrši se tipizacija brašna. Neophodno je, naročito tijekom mljevenja pšenice, što brže i jednostavnije odrediti udjel pepela u pšeničnom brašnu. Konduktometrijska metoda (ICC metoda 157) određivanja udjela pepela u pšeničnom brašnu je relativno nepoznata i jeftina metoda, u praksi često zapostavljena, vjerojatno iz tog razloga što, iako kraća od standardne metode spaljivanjem, još uvijek zahtijeva dosta vremena zbog propisanog termostatiranja od sat vremena i centrifugiranja. Stoga, cilj ovog rada bio je modificirati konduktometrijsku metodu u tolikoj mjeri da se postupak pojednostavi i skrati da bi bio pogodan za implementaciju u industrijskom okruženju. Ispitivan je utjecaj kraćeg vremena ekstrakcije i utjecaj mjerenja električne provodljivosti direktno u suspenziji brašna i vode (bez prethodnog centrifugiranja) pri sobnoj temperaturi uporabom jednostavnog prijenosnog konduktometra. Ispitivanja su provedena na 16 uzoraka brašna s udjelima pepela od 0, 403-1, 498% mjerenjem električne provodljivosti suspenzije brašna i vode svakih 10 minuta, a dobiveni rezultati su uspoređeni s rezultatima dobivenim pomoću standardne metode određivanja pepela spaljivanjem. Također se ispitivao i utjecaj veličine čestica brašna i krupice na električnu provodljivost suspenzije na uzorcima krupice različite veličine čestica, ali istog udjela pepela. Dobiveni rezultati su pokazali da se mjerenjem električne provodljivosti mogu dobiti vrlo precizni rezultati za udjele pepela u brašnu čak i kada se ispitivanja provode direktno u suspenziji brašna i vode (bez prethodnog centrifugiranja) već nakon 30 minuta ekstrakcije, ali uzimajući u obzir veličinu čestica brašna, odnosno krupice. Prema tome, ovakva modifikacija konduktometrijske metode određivanja pepela (ICC metode 157) može imati izvrsnu primjenu u industrijskim okvirima kada je potrebna brza povratna informacija o udjelu mineralnih tvari u pšeničnom brašnu.
udjel mineralnih tvari; pšenično brašno; električna provodljivost; konduktometrijska metoda
nije evidentirano
engleski
Influence of extraction time and particle size on conductometric determination of flour and semolina mineral content
nije evidentirano
mineral content; wheat flour; electrical conductivity; conductometric method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
20.03.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek