Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira (CROSBI ID 131909)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Zdolec, Nevijo ; Lazić, Sanja ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira // Mljekarstvo, 57 (2007), 1; 5-13

Podaci o odgovornosti

Zdolec, Nevijo ; Lazić, Sanja ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana

hrvatski

Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira

Bakterije mliječne kiseline sastavni su dio prirodne mikroflore mlijeka, a produktima svog metabolizma mogu utjecati i na sigurnost mliječnih proizvoda. Njihovo antimikrobno djelovanje odvija se preko organskih kiselina, vodikovog peroksida, ugljičnog dioksida ili bakteriocina. Svrha ovog rada bila je utvrditi sastav populacije bakterija mliječne kiseline u svježim sirevima prikupljenim na zagrebačkim tržnicama, te istražiti njihov antimikrobni potencijal. Broj bakterija mliječne kiseline određivan je metodom ISO 1524:1998, biokemijska determinacija pomoću API 50 CHL, a inhibicijsko djelovanje prema Listeria monocytogenes NCTC 10527 agar difuzijskim testom. Broj bakterija mliječne kiseline u svježim sirevima (n=10) kretao se od 5, 87 do 8, 38 log10 CFU g-1. Biokemijskom determinacijom izolata (n=52) utvrđene su vrste Lactococcus lactis subsp. lactis (61, 54 %), Lactobacillus helveticus (23, 07 %), Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (11, 54 %) te Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides (3, 85 %). Inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes NCTC 10527 zabilježeno je u 18 izolata.

bakterije mliječne kiseline; svježi kravlji sir; bakteriocini; sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

The inhibitory activity of lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese

nije evidentirano

lactic acid bacteria; fresh cow cheese; bacteriocins. food safety

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57 (1)

2007.

5-13

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Veterinarska medicina

Poveznice
Indeksiranost