Utjecaj konvekcijskog sušenja na fizikalna svojstva zrna kukuruza hibrida Bc 462 uzgojenih na dvije razine agrotehnike (CROSBI ID 527815)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Matin, Ana ; Janušić, Vanja
hrvatski
Utjecaj konvekcijskog sušenja na fizikalna svojstva zrna kukuruza hibrida Bc 462 uzgojenih na dvije razine agrotehnike
Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike u brzini otpuštanja vode tijekom konvekcijskog sušenja zrna pri temperaturama sušenja od 70º ; C, 90º ; C , 110º ; C i 130°C kod hibrida Bc 462 uzgojenog na niskoj i visokoj razini agrotehnike. Pratile su se važnije fizikalne karakteristike zrna nakon sušenja i to energija potrebna za aktiviranje procesa otpuštanja vode iz zrna, hektolitarska masa, masa 1000 zrna, sferičnost zrna i kut trenja nakon konvekcijskog sušenja zrna. Utvrđeno je da razina agrotehnike, kojom je zrno uzgajano, značajno utječe na istraživane karakteristike, odnosno na otpuštanje vode u zrnu, energiju aktivacije, vrijednosti mase 1.000 zrna i sferičnosti zrna.
Kukuruz; zrno; sušenje; fizikalna svojstva
nije evidentirano
engleski
Effect of convex drying on physical properties of kernel of Bc 462 corn hybrid grown at two cropping intensities
nije evidentirano
Corn; kernel; drying; physical properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
341-345-x.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-57-8
Podaci o skupu
42. Hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
13.02.2007-16.02.2007
Opatija, Hrvatska