Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Akrilamid u pekarskim proizvodima (CROSBI ID 527855)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Ugarčić-Hardi, Žaneta Akrilamid u pekarskim proizvodima // Zbornik sažetaka 6. međunarodnog stručnog simpozija "Hrvatski pekar 2007.". Zagreb: Robinson d.o.o., 2007. str. 12-13-x

Podaci o odgovornosti

Ugarčić-Hardi, Žaneta

hrvatski

Akrilamid u pekarskim proizvodima

2002. godine švedski istraživači objavljuju da se akrilamid nalazi i u prehrambenim proizvodima, koje sadrže ugljikohidrate, naročito onim koji su pripremljeni pečenjem, prženjem ili fritiranjem. Budući da je akrilamid neurotoksičan, mutagen i karcinogen, u okviru EU provode se brojna ispitivanja o utjecaju sirovina i dodataka, te procesnih parametara na udjel akrilamida, kao i mjerama za njegovo smanjivanje. Opsežna istraživanja su pokazala da akrilamid nastaje Maillardovom reakcijom, a naročitu ulogu pri tome igraju: -prisutnost šećera (naročito glukoze i fruktoze) -slobodne aminokiseline (asparaginska kiselina) -visoka temperatura -niski udjel vode Akrilamid se nalazi također u kruhu te u pekarskim i drugim proizvodima u različitim udjelima (i više od 1000μ g/kg). Budući na visoku zastupljenost kruha i pekarskih proizvoda u prehrani, ovi proizvodi mogu znatno doprinijeti dnevnom unosu akrilamida u organizam. Rezultati provedenih istraživanja su pokazali da se pažljivim odabirom sirovina i dodataka, te optimiranjem tehnoloških parametara i procesa može značajno smanjiti udjel akrilamida u pekarskim proizvodima.

akrilamid; pekarski proizvodi; ekstrudirani proizvodi

nije evidentirano

engleski

Acrylamid in Bakery Products

nije evidentirano

acrylamid; bakery products; extruded products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

12-13-x.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 6. međunarodnog stručnog simpozija "Hrvatski pekar 2007."

Zagreb: Robinson d.o.o.

Podaci o skupu

6. međunarodni stručni simpozij "Hrvatski pekar 2007."

pozvano predavanje

08.05.2007-10.05.2007

Pula, Hrvatska

Povezanost rada

Drvna tehnologija, Biotehnologija