Morfološka i kemijska svojstva primki mravinca (Origanum vulgare L.) Hrvatske banke biljnih gena (CROSBI ID 527932)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Carović, Klaudija ; Vladimir-Knežević, Sanda ; Jurišić Grubešić, Renata ; Kremer, Dario ; Grdiša, Martina ; Kolak, Ivan ; Šatović, Zlatko
hrvatski
Morfološka i kemijska svojstva primki mravinca (Origanum vulgare L.) Hrvatske banke biljnih gena
U svrhu opisa i procjene morfoloških i kemijskih svojstava primki običnog mravinca (Origanum vulgare L.) iz Kolekcije ljekovitog i aromatičnog bilja Hrvatske banke biljnih gena u poljski je pokus bilo uključeno 10 primki porijeklom iz Hrvatske. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Uzorci su uzeti slučajnim odabirom te su na ukupno 300 biljaka analizirana glavna kvalitativna i kvantitativna svojstva prema listi deskriptora. Značajne razlike primijećene su kod svih ispitivanih kvantitativnih svojstava osim kod širine cvata. Najveća raznolikost zabilježena je kod broja stabljika po biljci, dok je najmanja bila kod širine plojke. Kod ispitivanih kvalitativnih svojstava najveća ukupna raznolikost (HT) zabilježena je kod boje pricvjetnih listića (0.74), a najmanja kod položaja lisne plojke (0.08). Provedene su usporedne fitokemijske analize biološki aktivnih tvari. Histokemijskim reakcijama i tankoslojnom kromatografi jom dokazana je prisutnost sljedećih biološki aktivnih tvari: eteričnog ulja, trjeslovina, flavonoida, fenolnih kiselina, saponina, triterpena i sterola. Spektrofotometrijskim metodama određen je sadržaj ukupnih polifenola (4.05-16.09 %), trjeslovina (0.89-7.33 %) i flavonoida (0.03-0.36). Ustanovljene su značajne razlike u sadržaju i sastavu biološki aktivnih tvari između ispitanih primki. Rezultati pokazuju da bi flavonoidi mogli biti dobri kemotaksonomski biljezi u rješavanju srodstvenih odnosa unutar roda Origanum L.
biljni genetski izvori; flavonoidi; kemotaksonomski biljezi; morfološka svojstva; Origanum vulgare L.
nije evidentirano
engleski
Morphological and chemical characteristics of oregano (Origanum vulgare L.) accessions of the Croatian Bank of Plant Genes
nije evidentirano
chemotaxonomical markers; flavonoids; morphological traits; Origanum vulgare L.; plant genetic resources
nije evidentirano
Podaci o prilogu
94-95-x.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka: 42 hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-58-5
Podaci o skupu
42. Hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
13.02.2007-16.02.2007
Opatija, Hrvatska