Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Morfološka i kemijska svojstva primki mravinca (Origanum vulgare L.) Hrvatske banke biljnih gena (CROSBI ID 527932)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Carović, Klaudija ; Vladimir-Knežević, Sanda ; Jurišić Grubešić, Renata ; Kremer, Dario ; Grdiša, Martina ; Kolak, Ivan ; Šatović, Zlatko Morfološka i kemijska svojstva primki mravinca (Origanum vulgare L.) Hrvatske banke biljnih gena // Zbornik sažetaka: 42 hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 94-95-x

Podaci o odgovornosti

Carović, Klaudija ; Vladimir-Knežević, Sanda ; Jurišić Grubešić, Renata ; Kremer, Dario ; Grdiša, Martina ; Kolak, Ivan ; Šatović, Zlatko

hrvatski

Morfološka i kemijska svojstva primki mravinca (Origanum vulgare L.) Hrvatske banke biljnih gena

U svrhu opisa i procjene morfoloških i kemijskih svojstava primki običnog mravinca (Origanum vulgare L.) iz Kolekcije ljekovitog i aromatičnog bilja Hrvatske banke biljnih gena u poljski je pokus bilo uključeno 10 primki porijeklom iz Hrvatske. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Uzorci su uzeti slučajnim odabirom te su na ukupno 300 biljaka analizirana glavna kvalitativna i kvantitativna svojstva prema listi deskriptora. Značajne razlike primijećene su kod svih ispitivanih kvantitativnih svojstava osim kod širine cvata. Najveća raznolikost zabilježena je kod broja stabljika po biljci, dok je najmanja bila kod širine plojke. Kod ispitivanih kvalitativnih svojstava najveća ukupna raznolikost (HT) zabilježena je kod boje pricvjetnih listića (0.74), a najmanja kod položaja lisne plojke (0.08). Provedene su usporedne fitokemijske analize biološki aktivnih tvari. Histokemijskim reakcijama i tankoslojnom kromatografi jom dokazana je prisutnost sljedećih biološki aktivnih tvari: eteričnog ulja, trjeslovina, flavonoida, fenolnih kiselina, saponina, triterpena i sterola. Spektrofotometrijskim metodama određen je sadržaj ukupnih polifenola (4.05-16.09 %), trjeslovina (0.89-7.33 %) i flavonoida (0.03-0.36). Ustanovljene su značajne razlike u sadržaju i sastavu biološki aktivnih tvari između ispitanih primki. Rezultati pokazuju da bi flavonoidi mogli biti dobri kemotaksonomski biljezi u rješavanju srodstvenih odnosa unutar roda Origanum L.

biljni genetski izvori; flavonoidi; kemotaksonomski biljezi; morfološka svojstva; Origanum vulgare L.

nije evidentirano

engleski

Morphological and chemical characteristics of oregano (Origanum vulgare L.) accessions of the Croatian Bank of Plant Genes

nije evidentirano

chemotaxonomical markers; flavonoids; morphological traits; Origanum vulgare L.; plant genetic resources

nije evidentirano

Podaci o prilogu

94-95-x.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka: 42 hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-58-5

Podaci o skupu

42. Hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

13.02.2007-16.02.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija, Poljoprivreda (agronomija)