Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Matematičko modeliranje hidrolize polisaharida (CROSBI ID 347170)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mioč, Ivona Matematičko modeliranje hidrolize polisaharida / Vasić-Rački, Đurđa (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2007

Podaci o odgovornosti

Mioč, Ivona

Vasić-Rački, Đurđa

hrvatski

Matematičko modeliranje hidrolize polisaharida

U ovom je radu proučavan proces saharifikacije kao jedan od integralnih dijelova procesa proizvodnje bioetanola iz kukuruznog zrna. Saharifikacija je proces u kojem hidrolizom viših ugljikohidrata nastaju molekule glukoze, a kataliziran je enzimom glukoamilazom. Korištena je glukoamilaza komercijalnog naziva Dextrozyme, koja u svom sastavu sadrži malu koncentraciju pululanaze. U svrhu ispitivanja aktivnosti, specifičnosti i stabilnosti enzima glukoamilaze proveden je niz eksperimenata. Pronađeni su optimalni pH i temperatura za aktivnost enzima: pH 5, 5 (0, 1 mol dm-3 fosfatni pufer) i temperatura 40 °C. Ispitana je aktivnost enzima na sljedeće supstrate: maltozu, amilozu, amilopektin, škrob, te dekstrin. Određena je kinetika reakcije metodom početnih brzina za svaki od navedenih supstrata. Razvijen je matematički model reaktora u kojem su procijenjene vrijednosti kinetičkih konstanti korištenjem paket programa SCIENTIST. Za svaki supstrat je proveden i šaržni eksperiment u kojem je mjerena koncentracija nastale glukoze. Obzirom da je maltoza primarni produkt procesa likvefakcije-prvog stupnja hidrolize škroba u procesu dobivanja bioetanola, ovaj je supstrat odabran za detaljnija istraživanja. Pokazalo da je enzim ujedno i najspecifičniji na ovaj supstrat. Hidroliza maltoze u glukozu je provedena u različitim tipovima reaktora: šaržnom, ponovljivom šaržnom, protočno kotlastom enzimskom membranskom reaktoru, te u kotlastom reaktoru sa dotokom supstrata. Cilj ovih eksperimenata je utvrđivanje stabilnosti i aktivnosti enzima u eksperimentalnim reaktorskim uvjetima. Pokazalo se da je moguće postići gotovo potpunu konverziju maltoze u glukozu u svim tipovima reaktora, te prilikom toga nije došlo do deaktivacije enzima. Za svaki od navedenih procesa je razvijen matematički model, kojem je ocijenjena valjanost reaktorskim eksperimentom. Prilikom hidrolize drugih supstrata nije uvijek došlo do potpune konverzije u glukozu. Provedena hidroliza škroba u kotlastom reaktoru je pokazala da nije moguće konvertirati sav supstrat u glukozu u reakciji kataliziranoj glukoamilazom. U ovoj reakciji je došlo i do deaktivacije enzima.

glukoamilaza; matematičko modeliranje; reaktor

nije evidentirano

engleski

Mathematical modelling of polysaccharide hydrolysis

nije evidentirano

glucoamylase; mathematical modelling; reactor

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

29.06.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija