Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Influence of Cationic Surfactant on the Carrageenan Gellation (CROSBI ID 528791)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Vinceković, Marko ; Bujan, Marija ; Šmit, Ivan ; Tušek Božić, Ljerka ; Tsiourvas, Dimitris ; Dutour Sikirić, Maja Influence of Cationic Surfactant on the Carrageenan Gellation // Knjiga sažetaka / Vasić-Rački, Đurđa (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007. str. 153-153

Podaci o odgovornosti

Vinceković, Marko ; Bujan, Marija ; Šmit, Ivan ; Tušek Božić, Ljerka ; Tsiourvas, Dimitris ; Dutour Sikirić, Maja

engleski

Influence of Cationic Surfactant on the Carrageenan Gellation

Utjecaj dodecilamonijevog klorida (DDACl) na geliranje karagenana ( - i  -karagenan) istražen je različitim tehnikama i metodama (reološka mjerenja, konfokalna laserska pretražna mikroskopija i difrakcija X-zraka). Dodatak DDACl mijenja strukturu gela od nano do makro razine. Na makroskopskoj razini razlikuju se dva koncentracijska područja ; područje ispod kritične micelarne koncentracije u kojem nastaju mutni gelovi i micelarno područje u kojem dolazi do razaranja strukture gela i taloženja. Utjecaj monomerne koncentracije DDACl na strukturu gela na nano razini istražen je reološkim mjerenjima. Svi uzorci gela pokazuju pseudoplastična svojstva, slična karagenanima bez površinski aktivne tvari. Promjene parametara tečenja s rastućom koncentracijom DDACl posljedica su nastalih domena površinski aktivne tvari unutar strukture gela, tj. stvara se bikontinuirano fazno uređenje. Porastom koncentracije DDACl postepeno se razara struktura gela i povećava uređenost domena površinski aktivne tvari. U blizini micelarnog područja odvajanje faza na mikrorazini, vizualizirano konfokalnom laserskom pretražnom mikroskopijom, upućuje na izrazite strukturne promjene gela. Talozi nastali u micelarnom području istraženi su difrakcijom X-zraka. Analiza difraktograma je pokazala da nastaju lamelarne stukture DDACl povezane lancima karagenana. Bolja lokalna uređenost i pravilnije slaganje lamela uočeno je kod karagenana veće gustoće naboja na lancima, tj. kod  -karagenana.

carrageenans ; surfactants ; gelling

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

153-153.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka

Vasić-Rački, Đurđa

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-29-1

Podaci o skupu

20. jubilarni hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

26.02.2007-01.03.2007

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)