Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tajne mirisa i okusa sira (CROSBI ID 528883)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Mikulec, Nataša Tajne mirisa i okusa sira // Festival znanosti 2007 Osijek, Hrvatska, 23.04.2007-28.04.2007

Podaci o odgovornosti

Mikulec, Nataša

hrvatski

Tajne mirisa i okusa sira

Okus je uz miris, boju i konzistenciju najvažnija organoleptička osobina sira. Za potrošača odnosno konzumenta, okus sira je najvažnija i odlučujuća osobina u ukupnoj ocjeni proizvoda. Djelovanjem enzima razgrađuju se proteini mlijeka u niže razgradne produkte, peptide raznih duljina i aminokiseline. Razgradni produkti koji nastaju tijekom zrenja, utječu na formiranje okusa i mirisa zrelog sira. Više od 200 različitih hlapivih komponenti je identificirano u siru. Okus sira je koncentriran u frakciji topljivoj u vodi (peptidi, aminokiseline, organske kiseline i amini), dok je aroma uglavnom koncentrirana u hlapljivoj frakciji (organske kiseline, aldehidi, amini, esteri). Mnogi sirevi sadrže iste ili slične komponente, ali u različitim koncentracijama i odnosima. Tajne mirisa i okusa sira ne zasnivaju se samo na jednom specifičnom spoju već na kombinaciji različitih spojeva nastalih tijekom zrenja.

sir; okus; miris

nije evidentirano

engleski

Secrets of cheese flavour

nije evidentirano

cheese; flavour

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Festival znanosti 2007

pozvano predavanje

23.04.2007-28.04.2007

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)