Tajne mirisa i okusa sira (CROSBI ID 528883)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Mikulec, Nataša
hrvatski
Tajne mirisa i okusa sira
Okus je uz miris, boju i konzistenciju najvažnija organoleptička osobina sira. Za potrošača odnosno konzumenta, okus sira je najvažnija i odlučujuća osobina u ukupnoj ocjeni proizvoda. Djelovanjem enzima razgrađuju se proteini mlijeka u niže razgradne produkte, peptide raznih duljina i aminokiseline. Razgradni produkti koji nastaju tijekom zrenja, utječu na formiranje okusa i mirisa zrelog sira. Više od 200 različitih hlapivih komponenti je identificirano u siru. Okus sira je koncentriran u frakciji topljivoj u vodi (peptidi, aminokiseline, organske kiseline i amini), dok je aroma uglavnom koncentrirana u hlapljivoj frakciji (organske kiseline, aldehidi, amini, esteri). Mnogi sirevi sadrže iste ili slične komponente, ali u različitim koncentracijama i odnosima. Tajne mirisa i okusa sira ne zasnivaju se samo na jednom specifičnom spoju već na kombinaciji različitih spojeva nastalih tijekom zrenja.
sir; okus; miris
nije evidentirano
engleski
Secrets of cheese flavour
nije evidentirano
cheese; flavour
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Festival znanosti 2007
pozvano predavanje
23.04.2007-28.04.2007
Osijek, Hrvatska