Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka na "Farmi Smiljanić"d.o.o. Tomislavgrad (CROSBI ID 347255)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Smiljanić, Ilija
Mioč, Boro
hrvatski
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka na "Farmi Smiljanić"d.o.o. Tomislavgrad
U ovom radu opisane su tradicionalne tehnologije proizvodnje autohtonih sireva na području današnje općine Tomislavgrad - sira iz mijeha, livanjskog sira i travničkog sira. Najvažnija odlika ovih tradicijskih sireva je njihova originalnost tehnologije i izvornost sirovine ugrađene u te proizvode. U smislu izvornosti ovi sirevi čine značajan potencijal s obzirom da se za njihovu proizvodnju koristi visokovrijedna sirovina - ovčje mlijeko proizvedeno od ekstenzivno uzgajanih ovaca na prirodnim pašnjacima. Sir iz mijeha i livanjski sir proizvode se od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka ili mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka dok se travnički sir proizvodi isključivo od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka. Ovčje mlijeko je inače najbolja sirovina za proizvodnju tvrdih kao i polutvrdih sireva zbog visokog sadržaja bjelančevina i masti. U radu je dan prikaz uzgoja ovaca (način držanja, hranidba i reprodukcija ovaca te proizvodnja ovčjeg mlijeka) na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „ Farma Smiljanić d.o.o.“ , te su prikazani osnovni tehnološki parametri u proizvodnji sira iz mijeha, livanjskog i travničkog sira s obzirom na vrstu, toplinsku obradu, sirenje, rezanje i obradu sirnog zrna, izgled, soljenje i zrenje sira.
ovčarstvo; pasmina; mlijeko; travnički sir; livanjski sir
nije evidentirano
engleski
Production and manufacture of sheep milk on "Farm Smiljanić", Tomislavgrad
nije evidentirano
sheep; breed; milk; production; cheese
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
12.07.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb