Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dnevni unos prehrambenih vlakana studentske populacije (CROSBI ID 347276)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nosić, Mario Dnevni unos prehrambenih vlakana studentske populacije / Perl Pirički, Antonija (mentor); Mandić, Milena L. (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Nosić, Mario

Perl Pirički, Antonija

Mandić, Milena L.

hrvatski

Dnevni unos prehrambenih vlakana studentske populacije

Prehrambena vlakna se prirodno pojavljuju u širokom spektru namirnica. Fizikalno- kemijska i biološka svojstva prehrambenih vlakana povezana su s njihovim fiziološkim aktivnostima u tankom i debelom crijevu i imaju važnu ulogu u ljudskom zdravlju. Vlakna mogu kroz svoje fiziološko djelovanje očuvati gastrointestinalni sustav, snižavati nivo glukoze u krvi, reducirati nivo kolesterola ; Prehrambena vlakna također mogu poboljšati organoleptička svojstva i nutritivnu vrijednost hrane. I topljiva i netopljiva vlakna mogu reducirati rizik od različitih vrsta raka, a ne samo od raka debelog crijeva i rektuma. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi prisutnost prehrambenih vlakana kao i njihovih izvora u prehrani studentske populacije. Vlakna i njihovi izvori određivani su metodom prehrambenog upitnika za 124 studenta (67 žena i 57 muškaraca) te metodama 7- dnevnog vaganja i bilježenja i 24- satnog prisjećanja samo za 17 studenata. Istraživanje je provedeno u proljeće. Uspoređivani su dnevni unosi prehrambenih vlakana (topljivih, netopljivih i ukupnih), unosi voća, povrća, leguminoza i žitarica kao i prosječni dnevni unosi energije između žena i muškaraca (Prehrambeno- tehnološkog i Elektrotehničkog fakulteta) za svaku metodu, a vršena su i uspoređivanja između sve 3 metode Pearsonovim koeficijentom korelacije (r) i vjerojatnošću (p). Studentice su imale značajno viši dnevni unos voća (356.5 g/dan) od studenata (266.22 g/dan). Prosječan dnevni unos žitarica bio je inverzan jer su studentice (247.68 g/dan) imale niži dnevni unos od studenata (355.40 g/dan). Statistički značajnih razlika između studentica (323.92 g/dan) i studenata (328.7 g/dan) nije bilo u unosu povrća. Rezultati za FFQ- metodu bili su uvijek veći od rezultata za 7- DR i 24- HR metodu što je u skladu s literaturom.

prehrambena vlakna; ljudsko zdravlje; funkcionalna hrana; upitnik učestalosti namirnica; metoda sedmodnevnog vaganja i bilježenja; metoda 24- satnog prisjećanja; studenti

nije evidentirano

engleski

University student´ s population daily intake of dietary fibres

nije evidentirano

dietary fibre; human health; functional food; food frequency questionnaire; 7- day record; 24- hour recall; university students

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

15.06.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija