OPĆI PRINCIPI I PROIZVODI SUHE PRERADE KUKURUZA (CROSBI ID 750550)
Druge vrste radova | ostalo
Podaci o odgovornosti
Ugarčić-Hardi, Žaneta
hrvatski
OPĆI PRINCIPI I PROIZVODI SUHE PRERADE KUKURUZA
Istočna Hrvatska je najznačajniji proizvođač kukuruza u Republici Hrvatskoj, ali unatoč tome ne raspolaže nekim značajnijim kapacitetima za suhu preradu kukuruza (Đakovo, Beli Manastir, Vinkovci). Po svojim kemijskim i fizikalnim svojstvima kukuruz pruža velike mogućnosti za preradu za ljudsku prehranu s obzirom na prehrambenu vrijednost i mogućnost upotrebe s drugim prehrambenim proizvodima: voćem, povrćem, mesom, ribom, mlijekom i dr.Proizvodi suhe prerade kukuruza nalaze primjenu u proizvodnji instantiziranih snack proizvoda, ekstrudiranih proizvoda, pivarske krupice, , brašna za pekarske i tjesteničarske proizvode, ulja, te za stočnu hranu. Suhom praradom kukuruza ili meljavom dobivaju se kukuruzno brašno, kukuruzna krupica, klica i posije. U Hrvatskoj nije dovoljno razvijena ova vrsta prerade niti obimom, niti kvalitetom, pa se pored viška kukuruza i izvoza kukuruza, u Hrvatsku uvoze proizvodi suhe prerade kukuruza.
suha prerada kukuruza; dijagram mljevenja
nije evidentirano
engleski
Principes and products of corn dry proocessing
nije evidentirano
dry processing of corn; milling diagram
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
1998.
nije evidentirano
objavljeno