Ispitivanje fenolnog sastava antioksidacijskih svojstava sokova i ekstrakata maline i kupine (CROSBI ID 530026)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Danijela ; Generalić, Ivana ;
hrvatski
Ispitivanje fenolnog sastava antioksidacijskih svojstava sokova i ekstrakata maline i kupine
Brojne studije do danas pokazale su da je rizik od bolesti krvožilnog sustava i nekih vrsta raka znatno manji na području Mediterana što se pripisuje specifičnostima mediteranske prehrane koja, pored ostalog, obiluje svježim voćem i povrćem. Upravo je voće i povrće bogat izvor mikronutrijenata, osobito polifenolnih spojeva, s dobrim antioksidacijskim svojstvima. U ovom radu istraženi su fenolni sastav i antioksidacijska svojstva svježih sokova i alkoholnih ekstrakata bobičastog voća- maline i kupine. Ekstrakti plodova voća dobiveni su primjenom tri različite metode ; maceracija uz miješanje (6 h), maceracija u trajanju 48 h i maceracija u ultrazvučnoj kupelji (5 min). Ekstrakti su kao i sokovi podvrgnuti daljnim ispitivanjima. Analize fenolnog sastava uključuju određivanje ukupnih fenola, i flavonoida kolorimetrijskom metodom po Folin-Ciocalteu (prije i nakon taloženja s formaldehidom), te ukupnih antocijana metodom "izbjeljivanja s bisulfitom". Za određivanje antioksidacijskih svojstava korištene su dvije spektrofotometrijske metode: metoda FRAP (redukcijska snaga) i metoda određivanja učinkovitosti "hvatanja" slobodnih radikala pri čemu je korište stabilni DPPH radikal (1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil. Svi analizirani uzorci su pokazali izrazito visoki udio ukupnih fenola i flavonoida, a posljedično tome i vrlo visoku antioksidacijsku aktivnost. Ipak znatno veći udio fenolnih spojeva i bolju antioksidacijsku aktivnost pokazali su sok i ekstrakt kupine u odnosu na uzorke maline. Od primjenjenih metoda ekstrakcije najučinkovitijom se pokazala maceracija u trajanju od 48 sati, dok je najslabija ekstrakcija postignuta primjenom ultrazvuka. Dobiveni rezultati još jednom potvrđuju činjenicu da konzumacijom svježeg voća, osobito bobiučastog voća, unosimo u naš organizam vrlo vrijedne fitokemikalije-polifenole s izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima. Posebno se plodovi kupine mogu smatrati bogatim izvorom prijeko potrebnih antioksidansa za koje se danas smatra da imaju preventivno djelovanje nastanku i razvoju različitih oboljenja.
malina; kupina; fenolni sastav; antioksidansi
Mentor: Katalinić, Višnja
engleski
Determination of the phenolic content and antioxidant capacity of mulberry and cranberry juices and extracts
nije evidentirano
mulberry; blackberry; phenolic content; antioxidants
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Žepić, Mario
Rovinj: Organizacijski odbor XI. Međunarodne tehnologijade
Podaci o skupu
XI. Međunarodna tehnologijade (11 ; 2007)
predavanje
28.05.2007-04.06.2007
Rovinj, Hrvatska