Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Održivost zimskog kupusa na polju u tehnološkoj zrelosti (CROSBI ID 84285)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Borošić, Josip ; Novak, Bruno ; Ban, Dean Održivost zimskog kupusa na polju u tehnološkoj zrelosti // Poljoprivredna znanstvena smotra, 63 (1998), 4; 233-241-x

Podaci o odgovornosti

Borošić, Josip ; Novak, Bruno ; Ban, Dean

hrvatski

Održivost zimskog kupusa na polju u tehnološkoj zrelosti

Za zimsku proizvodnju kupusa u područjima mediteranske Hrvatske, odnosno, za berbu od prosinca do travnja uzgajaju se sorte otporne na niske temperature, ali i dugog stadija jarovizacije. Jača se oštećenja u tehnološkoj zrelosti kupusa mogu očekivati pri padu temperature zraka ispod –10 °C. U introdukciji hibridnih sorata kupusa za zimsku i ranoproljetnu berbu ocjenjivana je i otpornost na hladnoću i sposobnost dugog držanja na polju nastupom tehnološke zrelosti. Kupus je držan na Vranskom polju kraj Biograda tijekom dva i više mjeseci. Promjene u masi glavica i broju oštećenih ovojnih listova glavice praćene su u pet zimskih sezona: 1983/84. do 1987/88. Tri su zimske sezone bile blage sa samo jednim danom, a druge dvije relativno hladne s više od 10 dana s minimalnom temperaturom zraka na 5 cm iznad tla manjom od –10 °C. Prosječna je masa glavica kupusa na početku tehnološke zrelosti iznosila između 1 i 2.2 kg, s izuzetkom jednog roka uzgoja, a smanjivala se ili povećavala ovisno o temperaturama tijekom zime i ranog proljeća, ovisno i o broju oštećenih ovojnih listova glavice. U toplijim sezonama berbe zimski kupus Hidena F 1 održao se na polju dva do čak četiri mjeseca. Pritom je u pojedinim rokovima utvrđen porast prosječne mase glavica za 3 do 20 % iako je broj oštećenih ovojnih listova glavice iznosio na kraju opažanja 5.2 do 10.3 po glavici. Hladne zime, s više od 10 dana s minimalnom temperaturom zraka na 5 cm iznad tla manjom od –10 °C, skraćuju vrijeme držanja kupusa na polju u stadiju tehnološke zrelosti. Veća učestalost takvih dana u kraćem razdoblju može dovesti i do smrzavanja glavica u tehnološkoj zrelosti.

zimski kupus; tehnološka zrelost; održivost na polju

nije evidentirano

engleski

Keeping of mature winter cabbage in the field

nije evidentirano

winter cabbage; maturity; keeping in the field

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63 (4)

1998.

233-241-x

objavljeno

0370-0291

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)