Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa (CROSBI ID 347597)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mežnarić, Nikola
Tomas, Srećko
hrvatski
Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
Preradom grožđa u proizvode (vino, sokove) nastaju velike količine čvrstog otpadnog materijala (sjemenke, kožica, peteljke) koji predstavlja jeftin i dobar izvor prirodnih aktivnih spojeva. U ovom radu ispitivana je mogućnost primjene tri matematička modela (Pelegov, Pageov, Logaritamski model) za opisivanje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa sorte Frankovka . Kinetika ekstrakcije praćena je na različitim temperaturama (25 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C, 80) °C i veličini čestica (<0, 63) mm tijekom 200 minuta i omjerom kruto-tekuće 40 ml/g. 50%-tne vodena otopina etanola korištena je kao otapalo tijekom praćenja kinetike ekstrakcije budući da se ispitivanjem efikasnosti različitih otapala (voda, 50%, -tne 70%-tne i 96%-tne vodene otopine etanola) pokazala kao najučinkovitija. Određivanjem boje ekstrakata željela se utvrditi moguća ovisnost promjene boje ekstrakata i koncentracije ekstrahiranih ukupnih polifenola. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je mikro Folin-Ciocalteau-ova spektrofotometrijska metoda. Sva tri primijenjena modela prikladna su za modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije provedene pri eksperimentalnim uvjetima. Utvrđena je pozitivna korelacija između ukupne promjene boje i koncentracije ekstrahiranih polifenola.
kruto-tekuća ekstrakcija; matematičko modeliranje; ukupni polifenoli;
nije evidentirano
engleski
Modeling of Solid -Liquid Extraction Kinetic of Total Polyphenols from Grape Seed
nije evidentirano
solid-liquid extraction; mathematical modeling; total polyphenols; grape seeds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
27.09.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek