Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa (CROSBI ID 347597)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mežnarić, Nikola Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa / Tomas, Srećko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Mežnarić, Nikola

Tomas, Srećko

hrvatski

Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa

Preradom grožđa u proizvode (vino, sokove) nastaju velike količine čvrstog otpadnog materijala (sjemenke, kožica, peteljke) koji predstavlja jeftin i dobar izvor prirodnih aktivnih spojeva. U ovom radu ispitivana je mogućnost primjene tri matematička modela (Pelegov, Pageov, Logaritamski model) za opisivanje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa sorte Frankovka . Kinetika ekstrakcije praćena je na različitim temperaturama (25 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C, 80) °C i veličini čestica (<0, 63) mm tijekom 200 minuta i omjerom kruto-tekuće 40 ml/g. 50%-tne vodena otopina etanola korištena je kao otapalo tijekom praćenja kinetike ekstrakcije budući da se ispitivanjem efikasnosti različitih otapala (voda, 50%, -tne 70%-tne i 96%-tne vodene otopine etanola) pokazala kao najučinkovitija. Određivanjem boje ekstrakata željela se utvrditi moguća ovisnost promjene boje ekstrakata i koncentracije ekstrahiranih ukupnih polifenola. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je mikro Folin-Ciocalteau-ova spektrofotometrijska metoda. Sva tri primijenjena modela prikladna su za modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije provedene pri eksperimentalnim uvjetima. Utvrđena je pozitivna korelacija između ukupne promjene boje i koncentracije ekstrahiranih polifenola.

kruto-tekuća ekstrakcija; matematičko modeliranje; ukupni polifenoli;

nije evidentirano

engleski

Modeling of Solid -Liquid Extraction Kinetic of Total Polyphenols from Grape Seed

nije evidentirano

solid-liquid extraction; mathematical modeling; total polyphenols; grape seeds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

27.09.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija