Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na tehnološku kvalitetu korijena šećerne repe (CROSBI ID 134123)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Andreata-Koren, Marcela ; Augustinović, Zvjezdana ; Ivanek-Martinčić, Marijana ; Peremin-Volf, Tomislava ; Špoljar, Andrija
hrvatski
Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na tehnološku kvalitetu korijena šećerne repe
U dvogodišnjem istraživanju ispitivan je utjecaj tri načina dorade sjemena (poliranje, piliranje, inkrustracija) i tri razmaka sjetve u redu (6, 12, 18 cm) na sadržaj Na, K, alfa-amino dušika, iskorištenje šećera i tehnološki prinos šećera. Varijante sijane na 18 cm pretstavljale su sjetvu na konačan skolop, aone na 6 i 12 cm prorijeđivane su nakon nicanja. Razmak između redva iznosio je 50 cm. ispitivani čimbenici nisu imali statistički opravdan utjecaj na sadržaj glavnih nešećera, kao ni na iskorištenje na repu i na digestiju, iako je najbolje rezultate polučilo inkrustrirano sjeme a najlošije sjetva na 18 cm razmaka u redu. Dorada sjemena i razmak sjetve nisu imali signifikantan utjecaj na tehnološki prinos šećera.U 1991. Najveći tehnološki prinos postignut je sjetvom inkrustriranog sjemena, a najniža količina šećera dobivena je sjetvom na 18 cm. U 1992. upotreba inkrustriranog sjemena postiglo se također više šećera u odnosu na polirano i pilirano sjeme. Iste godine sjetvom na 18 cm postignut je najmanji tehnološki prinos šećera.
šećerna repa ; dorada sjemena ; razmak u redu ; kvaliteta korijena ; sadržaj Na ; K i alfa-amino dušika ; tehnološki prinos šećera
nije evidentirano
engleski
Influence of sugarbeet seed treatment and sowing distance on technological quality of sugar beet
nije evidentirano
sugar beet ; seed treatment ; distance in a row ; root quolity ; content of sodium ; pottassium and alfa-amino nitrogen ; technological sugar yield
nije evidentirano