Upotreba živih kultura i stanica kvasca u hranidbi mliječnih ovaca i tovne janjadi: pregled trogodišnjih istraživanja (CROSBI ID 530676)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko ; Valpotić, Hrvoje ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven ; Pahović, Snježan ; Kušće, Luana ; Stipetić, Bojan Drago Kušić, Davor Perkić
hrvatski
Upotreba živih kultura i stanica kvasca u hranidbi mliječnih ovaca i tovne janjadi: pregled trogodišnjih istraživanja
U razdoblju od 2004. do 2007. godine provedena je serija istraživanja u svrhu utvrđivanja utjecaja stanica i kultura kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate mliječnih ovaca i tovne janjadi. Praćeni parametri su uključivali količinu mlijeka, kemijski sastav mlijeka, težine, priraste, unos hrane i metaboličke profile. Dosadašnji rezultati kod preživača upućivali su na mogućnost povećanje proizvodnosti, ali s vrlo varijabilnim, a ponekad i kontradiktornim rezultatima. Najznačajniji uzrok varijabilnosti je sastav obroka, ali i drugi nehranidbeni čimbenici. U pokusima na mliječnim životinjama korištene su skupine od po 20 mliječnih ovaca hrvatske križane pasmine (istarska pramenka X istočno frizijska). Životinje su hranjene pašom i koncentratom uz dodavanje kvasca u obliku stanica ili kultura u različitim dozama. U pokusima na tovnim životinjama korištena su janjad hrvatske križane i solčavsko-jezerske pasmine. Janjad je hranjena kompletnom krmnom smjesom i sijenom uz dodavanje stanica ili kultura kvasca u različitim dozama. Tijekom trogodišnjih istraživanja utvrdili smo značajan utjecaj kvasaca na proizvodne rezultate ovaca i janjadi. Rezultati su se značajno razlikovali ovisno o vrsti upotrijebljenog pripravka, dozi i namjeni uzgoja. Utjecaj obroka nije se očitovao samo u osnovnom kemijskom sastavu već i u suptilnijim hranidbenim razlikama koje su bile teško objašnjive kao i kod ostalih autora. Dodavanje kulture kvasca pokazalo je daleko konzistentnije rezultate u pokusima u odnosu na stanice. Ujedno su bolje rezultate pokazale i pokusne skupine s većim dozama. Najznačajnije promjene kod mliječnih ovaca su bile povećana količina mlijeka i povećani prinos pojedinih komponenti mlijeka dok su kod janjadi bile povećane težine i dnevni prirasti. Na osnovi rezultata istraživanja zaključili smo da je dodavanje živih kultura kvasca korisno u terenskim uvjetima kod mliječnih ovaca i tovne janjadi. Najveći utjecaj na rezultate su pokazali soj kvasca i doza. Postepenim razvojem sve djelotvornijih komercijalnih pripravaka s konzistentnijim djelovanjem, kao i s točnim definiranjem hranidbenih situacija u kojima su djelotvorni, upotreba kvasca kao probiotika u hranidbi domaćih životinja će dodatno napredovati.
mliječna ovca; janje; Saccharomyces cerevisiae; proizvodnost
nije evidentirano
engleski
Upotreba živih kultura i stanica kvasca u hranidbi mliječnih ovaca i tovne janjadi: pregled trogodišnjih istraživanja
nije evidentirano
mliječna ovca; janje; Saccharomyces cerevisiae; proizvodnost
nije evidentirano
Podaci o prilogu
25-26-x.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka"
predavanje
26.10.2007-26.10.2007
Zagreb, Hrvatska