Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena metode elektronske spinske rezonancije u identifikaciji piletine pasterizirane gama zračenjem (CROSBI ID 530702)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Maltar-Strmečki, Nadica ; Bijelić, Zoran ; Rakvin, Boris Primjena metode elektronske spinske rezonancije u identifikaciji piletine pasterizirane gama zračenjem // Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka" ; Zbornik sažetaka / Cvrtila, Željka ; Konjević Dean (ur.). Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 66-67

Podaci o odgovornosti

Maltar-Strmečki, Nadica ; Bijelić, Zoran ; Rakvin, Boris

hrvatski

Primjena metode elektronske spinske rezonancije u identifikaciji piletine pasterizirane gama zračenjem

Elektronska spinska rezonancija (ESR) je spektroskopska metoda kojom se istražuju struktura i funkcija sistema, a zasniva se na međudjelovanju vanjskih magnetskih polja i magnetskih osobina elektrona. Stoga se ESR koristi i u svrhu praćenja hrane pasterizirane ionizacijskim zračenjem. U Europskoj uniji prihvaćeni su standardi i norme (EN 1786, EN 1787 i EN 13708) koji propisuju primjenu EPR metode u kontroli i detekciji hrane pasterizirane ionizacijskim zračenjem. EPR omogućuje detektiranje radikala stvorenih ionizacijskim zračenjem, a mogu se detektirati u čvrstim ili suhim dijelovima namirnica kao što su kosti (radikali hidroksiapatita), sjeme, koštice, ljuske i kora (radikali celuloze) ili u sušenom voću (radikali šećera) kao i u nekim začinima i čajevima koji sadržavaju celulozu. Metoda je jednostavna, specifična i brza, no zahtjeva skupu opremu. Mjerenja nisu destruktivna i mogu se jednostavno ponavljati. Primjena ionizacijskog zračenja na svjetskom tržištu, zakonska regulativa vezana uz uporabu tehnologije zračenja i zahtjev potrošača za jasnom deklaracijom ozračenih namirnica naglasila je potrebu i važnost točnog određivanja optimalne doze zračenja, te mogućnost kontroliranja namirnica konzerviranih ionizacijskim zračenjem na tržištu. Ionizacijsko zračenje najčešće se koristi za uništavanje mikroorganizama, a kod piletine, puretine i drugih vrsta svježe i smrznute peradi, primjenjuje se za uništavanje salamonele, jer je taj mikroorganizam osjetljiv na niže doze ionizacijskog zračenja od 1-7 kGy. U ovom radu prikazana je primjena ESR spektroskopije u identifikaciji doze zračenje kod svježe piletine konzervirane ionizacijskim zračenjem. Doza zračenja određuje se detekcijom broja radikala koji se stvaraju uslijed ionizacijskog zračenja u tvrdoj kristaliničnoj matrici kosti pilića. U radu je za nekoliko različitih doza zračenja prikazane brzine procesa raspadanja svježih pilećih polovica ozračenih ionizacijskim zračenjem te opisane uočene organoleptičke promjene. Naglašena je važnost primjene ESR spektroskopija u provjeri ispravnosti doze u svrhu provjere ispravnosti deklaracija na tržištu hrane, s osvrtom na mogućnost primjene u sklopu propisanih postupaka veterinarske inspekcije u okvirima veterinarsko-sanitarnog pregleda. Izmjerene doze zračenja bi omogućile provjeru je li doza zračenja u skladu s propisima koji vrijede u Republici Hrvatskoj.

ESR; sterilizacija; piletina; ionizacijsko zračenje

nije evidentirano

engleski

Detection and identification of chicken pasterized with gamma irradiation by ESR spectroscopy

nije evidentirano

ESR; pasterization; chicken; ionising radiation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

66-67.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka" ; Zbornik sažetaka

Cvrtila, Željka ; Konjević Dean

Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka"

poster

26.10.2007-26.10.2007

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Fizika, Kemija