Utjecaj skladištenja i toplinske obrade na probavljivost škroba kestena (CROSBI ID 347676)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Matijašević, Katarina
Šubarić, Drago
hrvatski
Utjecaj skladištenja i toplinske obrade na probavljivost škroba kestena
Cilj ovoga rada bio je utvrditi utjecaj temperature i vremena skladištenja (sobna temperatura, +4 i -20 °C tijekom tri mjeseca), toplinske obrade (60, 80 i 100 °C) te sušenja (pri 40, 50, 60 i 70 °C) na probavljivost škroba u uzorcima dvije sorte kestena (Istarski marun i « ; obični» ; kesten). Za određivanje probavljivosti škroba primijenjena je standardna enzimska metoda (AOAC 2002.02). Rezultati su pokazali da je tijekom skladištenja pri sobnoj temperaturi došlo do znakovitog smanjenja udjela škroba te povećanja njegove probavljivosti, kod obje sorte kestena. Pri +4 °C ove su promjene usporene, dok su pri -20 °C minimalne. Termičkom obradom znakovito se povećala probavljivost škroba, s najevidentnijim povećanjem tijekom kuhanja pri 100 °C (95 %). Sušenje je također utjecalo na probavljivost škroba (porast, ovisno o primijenjenoj temperaturi), pri čemu je sušenje pri 50 °C dovelo do najvećeg pada udjela rezistentnog škroba.
kesten; marun; rezistentni škrob; uvjeti skladištenja; termička obrada
nije evidentirano
engleski
Influence of storage conditions and heat treatment on digestibility of chestnut starch
nije evidentirano
chestnut; marron; resistant starch; storage conditions; heat treatment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
16.07.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek