Važnost mlijeka u prehrani sa stanovišta zdravlja (CROSBI ID 134399)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Tudor, Milna ; Havranek, Jasmina
hrvatski
Važnost mlijeka u prehrani sa stanovišta zdravlja
Mlijeko kao dio pravilno izbalansirane prehrane ima veliku ulogu u zdravlju čovjeka. Kompilacija populacijskih studija, in vitro studija i eksperimentalnih modela na životinjama pokazuje da mlijeko kroz djelovanje bioaktivnih komponenti osim već dobro poznatog pozitivnog učinka na kosti može biti uključeno i u brojne druge biološke funkcije u organizmu čovjeka. Konzumacija 3 jedinice serviranja mlijeka ili mliječnih proizvoda dnevno pomaže u prevenciji kroničnih bolesti koje su uglavnom rezultat lošeg načina života (nepravilna prehrana i premalo tjelesne aktivnosti). U radu je opisana uloga mlijeka u prevenciji osteoporoze, hipertenzije, hiperkolesterolemije, metaboličkog sindroma, dijabetesa tip 2 i pretilosti. Nutrijenti mlijeka koji uz kalcij imaju preventivno djelovanje su proteini, peptidi sirutke, razgranate aminokiseline, aminokiseline sa sumporom, laktoferin, fosfor, magnezij, kalij, flor, cink, laktoza, sfingolipidi, maslačna kiselina i vitamini D, K i C. Iako istraživanja na tu temu idu dalje, definitivno se zna da s povećanjem konzumacije mlijeka raste i konzumacija voća, povrća i žitarica čime raste i ukupna kvaliteta prehrane. Može se reći da je veći unos mlijeka i mliječnih proizvoda pokazatelj zdravog načina života.
mlijeko; zdravlje; prevencija
nije evidentirano
engleski
The importance of milk in a daily diet from the aspect of health
nije evidentirano
milk; health; prevention
nije evidentirano