Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potenciometrijsko ispitivanje utjecaja soli i ionske jakosti na nastajanje polielektrolitno-proteinskih kompleksa (CROSBI ID 347800)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mutka, Sanela Potenciometrijsko ispitivanje utjecaja soli i ionske jakosti na nastajanje polielektrolitno-proteinskih kompleksa / Kovačević, Davor (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2007

Podaci o odgovornosti

Mutka, Sanela

Kovačević, Davor

hrvatski

Potenciometrijsko ispitivanje utjecaja soli i ionske jakosti na nastajanje polielektrolitno-proteinskih kompleksa

Poznato je da miješanjem vodenih otopina polielektrolita i proteina uslijed elektrostatskih interakcija dolazi do nastajanja polielektrolitno-proteinskih kompleksa, a njihovoj stabilnosti, osim elektrostatskih, doprinose i hidrofobne interakcije, vodikove veze te van der Waalsove sile. Metodom potenciometrijske titracije sustavno su ispitani utjecaji ionske jakosti i vrste soli na nastajanje kompleksa između proteina albumina iz goveđeg seruma (BSA), te poli(alilamin hidroklorida) (PAH) ili poli(dimetilaminoetil metakrilata) (PAMA) kao polielektrolita. Izvedene su titracije vodenih otopina čistog proteina i sustava polielektrolit-protein različitim alkalijskim hidroksidima (LiOH, NaOH, CsOH) pri različitim ionskim jakostima uz prisustvo odgovarajućih soli (LiCl, NaCl, CsCl). Titracijom vodenih otopina čistog proteina i sustava polielektrolit-protein pri različitim ionskim jakostima uočeno je da ionska jakost znatno utječe na titracijske krivulje, jer je njenim povećanjem izraženija kompenzacija negativnog naboja proteina. Ispitan je i utjecaj vrste kationa te je pokazano da titracijska krivulja ovisi o veličini kationa. Pokazano je da na titraciju utječe prisustvo polikationa, te da se efekt uslijed interakcije proteina i polikationa smanjuje s povećanjem ionske jakosti. Na kraju je ispitan utjecaj vrste polikationa te je pokazano da je on izraženiji u slučaju polikationa koji u strukturi sadrži više naboja.

albumin iz goveđeg seruma (BSA); poli(alilamin hidroklorid); poli(dimetilaminoetilmetakrilat); potenciometrijska titracija

nije evidentirano

engleski

Potentiometric investigation of the influence of salt and ionic strength on polyelectrolyte-protein complex formation

nije evidentirano

Bovine Serum Albumin (BSA); poly(allylamine hydrochloride); poly(dimethylaminoethyl methacrylate); potentiometric titration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

12.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija