Procjena dormantnosti i proklijavanja u klasu pšenice (Tr. aestivum L.) (CROSBI ID 330470)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Šarčević, Hrvoje
Martinić-Jerčić, Zdravko
hrvatski
Procjena dormantnosti i proklijavanja u klasu pšenice (Tr. aestivum L.)
U dvogodišnjim istraživanjima ispitana je dormantnost i proklijavanje u klasu te utjecaj inhibitora klijanja iz pljevica kod 50 genotipova pšenice. Za sva tri ispitana svojstva dobivene su visokosignifikantne razlike između genotipova, kao i visokosignifikantna interakcija genotip x godina. Utvrđena je umjerena pozitivna korelacija između proklijavanja u klasu i dormantnosti zrna. Osim smanjene klijavosti, dormantnost se kod nekuh genotipova očitovala i kroz odgođeno klijanje. Uzrok ovome je različiti udio energije klijanja u ukupnoj klijavosti kod različitih genotipova Korelacija između dormantnosti u žetvi i duljine trajanja posliježetvenog dozrijevanja bila je manja od očekivane, zbog različite faze postizanja maksimalne dormantnosti kod različitih genotipova.
pšenica; dormantnost; proklijavanje u klasu
nije evidentirano
engleski
Estimating of dormancy and sprouting in the ear in wheat (Tr. aestivum L.)
nije evidentirano
wheat; dormancy; sprouting in the ear
nije evidentirano
Podaci o izdanju
106
13.03.1998.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb