Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena dormantnosti i proklijavanja u klasu pšenice (Tr. aestivum L.) (CROSBI ID 330470)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Šarčević, Hrvoje Procjena dormantnosti i proklijavanja u klasu pšenice (Tr. aestivum L.) / Martinić-Jerčić, Zdravko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 1998

Podaci o odgovornosti

Šarčević, Hrvoje

Martinić-Jerčić, Zdravko

hrvatski

Procjena dormantnosti i proklijavanja u klasu pšenice (Tr. aestivum L.)

U dvogodišnjim istraživanjima ispitana je dormantnost i proklijavanje u klasu te utjecaj inhibitora klijanja iz pljevica kod 50 genotipova pšenice. Za sva tri ispitana svojstva dobivene su visokosignifikantne razlike između genotipova, kao i visokosignifikantna interakcija genotip x godina. Utvrđena je umjerena pozitivna korelacija između proklijavanja u klasu i dormantnosti zrna. Osim smanjene klijavosti, dormantnost se kod nekuh genotipova očitovala i kroz odgođeno klijanje. Uzrok ovome je različiti udio energije klijanja u ukupnoj klijavosti kod različitih genotipova Korelacija između dormantnosti u žetvi i duljine trajanja posliježetvenog dozrijevanja bila je manja od očekivane, zbog različite faze postizanja maksimalne dormantnosti kod različitih genotipova.

pšenica; dormantnost; proklijavanje u klasu

nije evidentirano

engleski

Estimating of dormancy and sprouting in the ear in wheat (Tr. aestivum L.)

nije evidentirano

wheat; dormancy; sprouting in the ear

nije evidentirano

Podaci o izdanju

106

13.03.1998.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)