Točka ledišta kozjeg mlijeka (CROSBI ID 471142)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Antunac, Neven ; Lukač-Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka
hrvatski
Točka ledišta kozjeg mlijeka
Točka ledišta mlijeka kao uglavnom konstantna fizikalna vrijednost ne određuje se samo da bi se ustanovilo razvodnjavanje mlijeka, već je važan parametar u procjeni njegove kvalitete. U radu je istražen utjecaj pasmine koza, stadija i redoslijeda laktacije na vrijednost točke ledišta. Istraživanje je izvršeno na uzorcima mlijeka od 33 alpina i 33 sanske koze tijekom 5 uzastopnih laktacija. S obzirom da sve koze na početku laktacija nisu bile jednake dobi, rezultati mjesečnih kontrola mliječnosti korigirani su na 50., 100., 150. i 200. dan laktacije. Tijekom prve tri laktacije, točka ledišta mlijeka bila je prilično ujednačena dok je u 4. i 5. laktaciji ustanovljen signifikantan utjecaj redoslijeda laktacije.Tijekom pojedinih laktacija, između pasmina nisu ustanovljene značajne razlike u vrijednostima točke ledišta mlijeka. Tijekom svih 5 laktacija ustanovljene su signifikantne korelacije (P<0, 01 i P<0, 001) između točke ledišta mlijeka i sadržaja suhe tvari (od 0, 37-0, 57) odnosno sadržaja suhe tvari bez masti (od 0, 36-0, 43).
točka ledišta; kozje mlijeko; alpina i sanska koza
nije evidentirano
engleski
Freezing point of goats milk
nije evidentirano
freezing point; goat milk; Alpine and Saanen goat
nije evidentirano
Podaci o prilogu
23-23-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka / 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Tratnik, Lj.
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
33. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
predavanje
11.11.1998-13.11.1998
Lovran, Hrvatska