Novi propisi o higijeni i službenim kontrolama hrane (CROSBI ID 135944)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Zdolec, Nevijo
hrvatski
Novi propisi o higijeni i službenim kontrolama hrane
Početkom listopada 2007. godine u Republici Hrvatskoj na snagu je stupio komplet propisa o higijeni i službenim kontrolama hrane, koji je zapravo preslika uredbi Europske komisije br. 852/2004, 853/2004, 854/2004 i 882/2004 proizašlih iz općeg Zakona o hrani Europske unije (Uredba EC 178/2002). Radi se o Pravilniku o higijeni hrane, Pravilniku o higijeni hrane životinjskog podrijetla, Pravilniku o službenim kontrolama hrane životinjskog podrijetla te Pravilniku o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i zaštiti životinja (Narodne novine RH broj 99/2007). Usvajanje ovih propisa dio je plana usklađivanja našeg zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije, a u tom kontekstu su hrana, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor među najopširnijim i najzahtjevnijim područjima. Primjena i stupanje na snagu pojedinih dijelova Pravilnika uvjetovana je pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, dok se za neka područja pruža vrijeme prilagodbe i usklađivanja (npr. evidencije o dobroj higijenskoj praksi, kategorizacija objekata, HACCP).
propisi; HACCP; kontrola
nije evidentirano
engleski
The new regulations on food hygiene and official controls
nije evidentirano
regulation; HACCP; control
nije evidentirano