Prehrana za kvalitetan kreativni rad (CROSBI ID 135959)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Jović, Franjo ; Vorko-Jović, Ariana
hrvatski
Prehrana za kvalitetan kreativni rad
Cilj: Dati metaanalizu faktora prehrane koji utječu na procese u CNS-u. Metode: Diferencijalni pregled relevantne svjetske znanstvene literature. Rezultati: Izloženi su osnovni prijelazi: homo sapiens - homo noeticus - homo creans. Dat je pregled utjecaja industrije hrane prema glavnim vrstama prehrambenih namirnica i njihovog općeg mehanizma djelovanja na CNS. Masnoće, ugljikohidrati i bjelančevine te njihov utjecaj na CNS. Osnovni periodi prehrane čovječanstva: prehrana prije 200.000 godina: minerali, vitamini i masnoće ; prehrana prije 20.000 godina: uvođenje žitarica ; prehrana prije 2000 godina: agrokultura. Prehrana danas: industrija. Antioksidanti, vitamini, lijekovi. Osnovni ciklusi potrebe CNS-a za hranom. Zaključak: Ukazano je na potrebu i glavne odrednice tzv funkcionalne prehrane za kvalitetan kreativni rad.
neurotransmiteri; apoptoza; signalni putovi; neuron; DNA ekspresija; starenje
nije evidentirano
engleski
Prehrana za kvalitetan kreativni rad
nije evidentirano
neurotransmitters; apoptosys; signal paths; neuron; DNA expression; ageing
nije evidentirano