Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija (CROSBI ID 348119)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Cerovečki, Nataša Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Cerovečki, Nataša

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija

Okusni se 5'-ribonukleotidi uz natrijev glutaminat (MSG) koriste kao poboljšivači okusa gotovih jela, mesnih proizvoda, krekera, začinskih mješavina, umaka i juha, te u proizvodnji psećje i mačje hrane.Izvor tih ribonukleotida je odgorčeni otpadni pivski kvasac. Korišten je pivski kvasac donjeg vrenja Saccharomyces uvarum koji je autoliziran 8 sati na temperaturama 50-80&ordm ; C i pH vrijednostima od 5, 0-10, 0. Istraživani su optimalni uvjeti postupka autolize, te je praćen sastav autolizata. Svakih sat vremena izuzimani su uzorci i stavljani na spektrofotometrijsku analizu.Stanice odgorčenog kvasca ultrazvučno su dezintegrirane pri različitim pH vrijednostima. Nakon toga je provedena autoliza uzoraka na 80&ordm ; C/24 sata. Uzorcima su zatim dodani komercijalni pripravci enzima 5'-fosfodiesteraze i adenilat deaminaze, te je sastav autolizata određivan HPLC-om.

autoliza; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; 5'-ribonukleotidi; HPLC

8M/06

engleski

Autolysis optimization of biomass brewer's yeast for flavour enhancers production

nije evidentirano

autolysis; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; 5'-ribonucleotides; HPLC; ultrasound

nije evidentirano

Podaci o izdanju

106

21.04.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija